DOLAR 32,4209 0.01%
EURO 34,5410 0.03%
ALTIN 2.485,63 0,11
BITCOIN 2056999 -2,91%
Yalova
21°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

SAMSUN – Topraksız tarımla yüzde 95 su tasarrufu sağladılar

SAMSUN – Topraksız tarımla yüzde 95 su tasarrufu sağladılar

ABONE OL
Eylül 3, 2022 16:51
SAMSUN – Topraksız tarımla yüzde 95 su tasarrufu sağladılar
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
– Hidroponik tarım sisteminin çalışmasından detay
– BİLFEN Liseleri Biyoloji Bölümü Başkanı Taner Altunbaran ile röportaj
Topraksız tarımla yüzde 95 su tasarrufu sağladılar
– BİLFEN Liseleri Biyoloji Bölümü Başkanı Taner Altunbaran:
– “(Hidroponik tarım sistemi) Bu sistemin avantajı, bitkiler tamamen su içinde gelişimini sağlıyorlar. Topraktan aldıkları makro ve mikro elementleri suyun içine hazır olarak veriyoruz, LED ile ışıklandırıyoruz, bu sayede yüzde 25-30 daha erken hasat imkanı bulabiliyoruz”
SAMSUN (AA) – ERHAN CİHAN ÜNAL – BİLFEN Liseleri öğretmen ve öğrencilerinin geliştirerek TEKNOFEST KARADENİZ'de sergilediği topraksız tarım sistemi, yüzde 95 su tasarrufu sağlıyor.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen, Anadolu Ajansının medya paydaşı olduğu TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda devam ediyor.
Eğitim kurumlarının birçok proje sergilediği festivalde, BİLFEN Liseleri standında da “hidroponik tarım sistemi”nin tanıtımı yapıldı.
BİLFEN Liseleri Biyoloji Bölümü Başkanı Taner Altunbaran, AA muhabirine, projeye ve yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Okulun bilim ve teknolojiye odaklandığını belirten Altunbaran, yaptıkları birçok çalışmanın TEKNOFEST'in temasına uygun olduğunu söyledi. Altunbaran, bu yüzden yıl içinde birçok proje yarışması tasarımı yaptıklarını bildirdi.
TEKNOFEST'te okulun biyoteknoloji, fizik, sistem laboratuvarında uygulanan ürünleri sergilediklerini ifade eden Altunbaran, bunlardan birinin de “hidroponik tarım sistemi” olduğunu dile getirdi. Altunbaran, şunları kaydetti:
“Hidroponik tarım sistemi aslında dünyada bilinen bir sistem. Türkiye'de de yeni yeni gelişiyor. Dünyanın bir sürdürülebilirlik sorunu var. Küresel ısınma, deniz seviyesinin yükselmesi, ekilebilir alanların azalması, su sorunu gibi meseleler derslerde işlediğimiz konular. Bu nedenle yeni tarım sistemlerini de öğrencilerimize tanıtmak istiyoruz. Hidroponik tarım sistemini uzmanlardan destek alarak tasarladık. 9. sınıf öğrencilerimiz bu sisteme fideleri ekiyorlar. Bu sistemin avantajı, bitkiler tamamen su içinde gelişimini sağlıyorlar. Topraktan aldıkları makro ve mikro elementleri suyun içine hazır olarak veriyoruz, LED ile ışıklandırıyoruz, bu sayede yüzde 25-30 daha erken hasat imkanı bulabiliyoruz. Otsu bitkilerde yüksek verim alınabilen bir sistem. Sistem yüzde 95 su tasarrufu sağlıyor. Kapalı alanlarda, şehirlerin ölü alanlarını değerlendirerek tarım yapılabiliyor. Bu durum da karbon salımının azalmasını sağlıyor.”
– Robotlarla hasat çalışması
Altunbaran, sistemin bir diğer avantajının da kapalı ve steril ortamlarda yapılmasından dolayı yabani ot içermemesi olduğunu anlattı. Bu yüzden ilaçlama yapılmadığını ve toprağın kirlenmediğini vurgulayan Altunbaran, süreç sonunda bitkinin de temiz kaldığını söyledi.
Altunbaran, yazılımını yine kendilerinin yaptığı robotlarla hasat işlemini gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, amaçlarının gelecekte insan eli değmeden bir tarım yapabilmenin vizyonunu oluşturmak olduğunu bildirdi.
Taner Altunbaran, sistemin kurulum maliyetinin yüksek olduğunu, bu yüzden sisteme daha uzun vadede ve çevreci olarak bakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli