İSTANBUL (AA) – Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, "Helal ürünler sadece Müslümanları ilgilendiren bir konu değil aslında içerik anlamında da bakıldığında bütün dünyanın ve insanlığın ihtiyacı olan bir konu. Helal ürünlere talep her geçen günler artıyor." dedi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde düzenlenen 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl "Sürdürülebilir Ticaret İçin: Global Helal Endüstrisinin Gelişimini Tüm Yönleri ile Keşfedin" mottosuyla İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında "Helal Kaliteli Altyapı; Standartlar ve Uygunluk Değerlendirmesi" başlıklı panel düzenlendi.
Panelin açılışında konuşan TSE Başkanı Şahin, güvenilir helal ürün ve hizmetlerin ortak standart bir tanımının olması ve Müslümanlar tarafından kabul görmüş kurum ya da kuruluşlarca ortak standartlara uygun olarak arz edilmesinin uzun süre İslam dünyasının beklentisi olduğunu aktardı.
Şahin, "Müslümanlar için helal gıda, helal ürün ve hizmetlerin öncelikli olarak tercih edilmesi İslam'a uygun yaşamanın bir gereği ve dinin emri olması münasebetiyle son derece önemli bir konudur. Ayrıca helal olmalarının yanı sıra temiz ve sağlıklı olmaları sebebiyle de helal ürünler artık sadece Müslümanlar tarafından değil dünyada herkes tarafından tercih edilir, aranır hale gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Helal ürünlerin sadece Müslümanları ilgilendiren bir konu olmadığını, aslında içerik anlamında da bakıldığında bütün dünyanın ve insanlığın ihtiyacı olan bir konu olduğunu belirten Şahin, helal ürünlere talebin her geçen günler artmakta olduğuna işaret etti.
Şahin, helal ürünler konusundaki farkındalığın ve bu ürünlere olan talebin artmasının, helal ürünlerin dünya çapında güvenilir liman olması, ürünün sağlıklı, temiz, hijyenik ve fıtrata uygun doğal olmasının en büyük etken olduğuna dikkati çekerek, helal gıda ekonomisinin her yıl katlanarak büyümeye devam ettiğini söyledi.
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu da tüketicilerin güvenilir şekilde helal sertifikalı ürünlere ve hizmete erişimini sağlanması gerektiğine işaret ederek, bu ürünlerin ve hizmetlerin uluslararası ticarete dolaşımının sağlanması gerektiğine dikkati çekti.
Soylu, helal sertifikasyonu için küresel bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna işaret ederek, tüketicilerin, üreticilerin ve hizmet sağlayıcıların ve hükümetlerin ihtiyaçları göz önünde tutularak oluşturulacak altyapının uluslararası kabul edilebilir, anlaşılabilir, net ve kapsamlı standartlarla uygulanabileceğini ve bu standartların da teknik gereklilikleri de kapsamak zorunda olduğunu kaydetti.
Gelecek yıllarda helal ticaretin ülkeler arasında daha iyi bir iş birliğine dayalı hale geleceğini ifade eden Soylu, "Küresel çapta kabul edilmiş bir akreditasyon mekanizması aslında güvenilir, inanılır helal sertifika sisteminin oluşmasını katkıda bulunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
– "Ana amacımız İslam ülkelerinde helal ürünleri sağlamak"
Panelde konuşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri Yasin Zülfikaroğlu ise 2010'da kurulan ve merkezi İstanbul'da kurulan SMIIC'in hükümetler arası bir kuruluş olduğunu ve BM'den sonra en büyük uluslararası organizasyon olduğunu belirtti.
Zülfikaroğlu, SMIIC'in ana amacının İslam ülkelerinde helal ürünleri sağlamak ve uluslararası ticarette helal ürünleri desteklemek olduğunu dile getirerek, "Helal ürünler ile ilgili üye devletler ile faaliyetler gerçekleştiriyoruz ve bu alanda standartlar ile ilgili projelerimiz bulunuyor." dedi.
Helal ürünler ile ilgili uyumluluk standartları düzenlediklerini kaydeden Zülfikaroğlu, komiteler altında taslak doküman oluşturduklarını ve SMIIC üye ülkelerine bu dokümanların gönderildiği bilgisini paylaştı.
Zülfikaroğlu, helal ürünler konusunda belli kıstasların olması gerektiğini ve bu şekilde uluslararası alanda varlık gösterilebileceğine vurgu yaptı.
TSE Helal Belgelendirme Müdürü ve Gıda Mühendisi Tuğba Daysaloğlu, helal ürünlerin önemine değinerek bunun hayatın birçok tarafını etkilediğine dikkati çekti.
Daysaloğlu, "Helal sadece dini kritere uyma değil, sağlık ve hijyen ile de ilgilidir. Bu anlamda standartlaşma helal ürünler konusunda sağlanması gerekir. Bunun için İslam ülkeleri SMIIC çatısı altında birlikte çalışmaktadır." dedi.
Helal sertifikasyonu devam etmesi gerektiğinin altını çizen Daysaloğlu, bunun kurumlara uygulanması ve uyumluluk düzeyinin takip edilmesi gerektiğini vurguladı ve bu zirvenin bu anlamda çok önemli bir adım olduğuna değindi.
– "Helal ticaret helal belgeler ile güvence altına alınabilir"
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Yasin Kocabıyık, helal ürünlerin belgelendirmesinin hem tüketici hem de üretici açısından önemli olduğuna değindi.
Kocabıyık, "Helal akreditasyon sertifikasıyla tüketici güveninin sağlandığı ve ürünün güvenli olduğunu belgelemiş oluyorsunuz. Ürünlerinizi SMIIC standardına uyumlu hale getirdiğinizde uluslararası alanda da tanıtabilir ve satışa sunabilirsiniz." dedi.
HAK'ın faaliyetlerine 2010'da başladığına değinen Kocabıyık, bu alanda güvenilir belgelendirme yapmak istediklerini kaydetti.
Kocabıyık, "Türkiye'de de firmaların helal akreditasyon standartlarına uyumlu olması için çalışmalar yürütülüyor ve bu belgeler de HAK'a akredite kurumlar tarafından alınacak. Helal ticaret helal belgeler ile güvence altına alınabilir." yorumunu yaptı.
Malezya Helal Geliştirme Şirketi Başkanı Muhammed Hadi Hamza, helal ürünlerin üretimi ve satışı ile turizm gibi alanlarda bu standartların uygulanması için çalışmalar yürüttükleri bilgisini paylaştı. Hamza, "Özellikle İİT üyesi üyelerde helal üretimin çok düşük olduğu görülüyor. Birçok ülkede bu standartları uygulamak için teknik beceri ve kapasite uygun değil." dedi.
Bu olumsuz durumu engellemek için ideal helal ekosistem modeli uygulamaya çalıştıklarını söyleyen Hamza, Malezya'da Müslüman dostu sağlık, turizm, yatırım mekanizmaları ve finans gibi alanlarda ilerlemeler kaydettiklerini ifade etti.
Bosna Hersek Helal Belgelendirenler Derneği Başkan Yardımcısı Damir Alihodzic, son yıllarda helal derneklerinin kurulduğunu belirterek, bu sürecin desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti.
Alihodzic, akreditasyon sertifikalarında bugün tek bir standart belgelendirme olduğunu ancak bazı İslam ülkelerinde ulusal bazda da akreditasyon kurumları olduğunu sözlerine ekledi. Alihodzic, bu alanda en iyi çözümün helal ürünler için tek bir sertifikasyon kullanılması gerektiğinin önemine değindi.