DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Emanuel'den, Hint-Pasifik mücadelesinde ABD ve Çin kıyası

ABONE OL
Ekim 28, 2022 07:35
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TOKYO (AA) – ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel, Hint-Pasifik nüfuz mücadelesinde, ABD ve Çin'in, bölge ülkeleri üzerinde, tamamen farklı iki yaklaşıma sahip olduğunu belirtti.

Japon kuruluş Nikkei Asia'nın haberine göre "Mount Fuji Dialogue" etkinliğindeki konuşmasında Büyükelçi Emanuel, Hint-Pasifik nüfuz mücadelesine yönelik, ülkesi ile Çin'in tezlerini kıyasladı.

Ülkesinin bölgedeki müttefiklerine yönelik "ABD'ye uzun vadeli bahse girebilirsiniz" diyen Emanuel, ABD'nin bölgeden bir yere ayrılmadığını söyledi. Emanuel, Çin'in ise "Biz yükselen bir gücüz, ABD ise düşüşte bir güç. Eğer bugün bize katılmazsanız, (daha sonra) sizin erken kayıt yaptırmadığınızı (ileride) hatırlayacağız" şeklinde farklı bir mesajı olduğunu savundu.

Hint-Pasifik nüfuz mücadelesinde Pekin-Washington arasındaki temel çatışmayı bu şekilde özetleyebileceğini belirten Emanuel, iş dünyasının ise 10 yıl önceye kıyasla farklı hesaplamalarla karar verdiğini söyledi.

Son 30 yılda ekonominin, piyasaya erişimle tanımlandığını ancak gelecek 30 yılda enerji güvenilirliği ve güvenliğinin kilit unsur olacağını belirterek, yeni realitenin ABD'nin lehine çalıştığını ileri sürdü.

Enerji varlığı ile ABD'nin, partnerliklerinin sayısını artırabileceğini belirten Emanuel, bu kapsamda Japonya ile ülkesinin, bölge ülkelerine, sıvılaştırılmış doğalgaz, küçük nükleer güç reaktörü, hidrojen, yenilenebilir enerji ve batarya tedarik edebileceğini söyledi.

Son 30 yıldır iş dünyası için rehber kabul edilen "maliyet-etkinlik" değerlendirmesinin yerini, yeni dönemde "istikrar-sürdürebilirlik" bırakacağını savunan Emanuel, "Tümüyle maliyet-etkinliğin yerini alabileceği anlamına gelmiyor ancak karar aşamasında itici güç de olmayacak" dedi.

Etkinliğin, Japonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (JIIA) ile Japonya Ekonomik Araştırmalar Merkezi (JCER) tarafından düzenlendiği aktarıldı.

En az 10 karakter gerekli