İSTANBUL (AA) – Adres Patent, şube yatırımlarına devam ederek, sanayinin yoğun olduğu Esenyurt bölgesinde açtığı şubeyle 4 binden fazla firmanın geliştirdiği ürünleri ticarileştirmeyi hedefliyor.
Adres Patent'ten yapılan açıklamaya göre, Esenyurt bölgesine 14’üncü şubesini açan Adres Patent, bölgedeki sanayicilerin geliştirdiği ürünlerin katma değerini artırmayı hedefliyor. Açılışa Esenyurt Kaymakamı Vural Karagül, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ile bölgedeki iş insanları dernekleri ve üniversiteler katıldı.
Açıklamada açılıştaki görüşlerine yer verilen Esenyurt Kaymakamı Karagül, Esenyurt'un sınai mülkiyet hakları tarafında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut ise bölgedeki firmaların yapmış oldukları üretimler neticesinde geliştirdikleri ürünleri ticarileştirmeyi hedeflediklerini aktararak, “Esenyurt bölgesi sanayi üretiminde potansiyeli itibarı ile Türkiye’deki birçok kentten daha fazla katma değer üretiyor. Özellikle kilogram başı ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde olan ilçe, yeni yatırımların da merkezleri arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Esenyurt’un katma değerli ürünlerde daha fazla söz sahibi olması adına sınai mülkiyet haklarında daha fazla etkin olması gerektiğine vurgu yapan Akbulut, “Biz bu potansiyeli ortaya çıkarmak adına ilçeye şube açma yatırımını gündemimize almıştık. Buraya açtığımız ofisle bölgedeki sanayicilerle dirsek temaslarında bulunarak geliştirilen ürünleri sınai mülkiyet hakları yönüyle ele alarak ticarileştirilmesine katkıda bulunacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
– "Fikrim Var" projesi ile 10 ayrı branşta çalışmalara başlanacak
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ise Esenyurt’un Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının yüzde 6’sını üreten bir ilçe olduğuna işaret ederek, bölgede ağırlıklı olarak lojistik ve tekstil sektöründeki oyuncuların faaliyet gösterdiğini bildirdi. Bölgedeki katma değerli üretimleri artırmak adına inovasyon merkezi açacaklarına dikkati çeken Bozkurt, “Bu konuda bir binayı ayırdık, yılbaşına kadar inovasyon merkezimizi açmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Esenyurt Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Şakar, birçok sanayicinin patent ve faydalı modelin farkında olmadığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Bu konunun önemini sanayicilerimize ve firmalarımıza anlatmamız gerekiyor. İhracattaki kilogram başı katma değeri artırmak istiyorsak patent ve faydalı model çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Üniversite sanayi iş birliğinin de artırılması gerekiyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversitelerin önünü açacak projelere odaklanması gerekiyor. Bu sayede hem sanayideki ürünlerin ticarileşme oranı hem de geliştirilen ürünlerin katma değeri artacak.”
Türkiye Patent Hareketi ve Patent Hareketi Derneği Başkanı avukat Ali Çavuşoğlu da amaçlarının Esenyurt'un teknolojiyle anılan bir kent olmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Esenyurt'ta Esenyurt Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİDER) ile beraber bir proje yaptık. Esenyurt'ta patent seferberliği başlattık. Projemizin amacı Esenyurt'taki 4 binden fazla fabrikanın patentle ilgili bilgisini geliştirmek, Esenyurt'un teknoloji konusunda ilerlemesini sağlamak. Bu amaçla beraber burada anlamlı çalışmalar yapacağız.” ifadelerini kullandı.