İZMİR (AA) – İzmir'de, akademisyen Serpil Erfındık'ın, uzaklaştırma kararı aldırdığı ve boşandığı eşi tarafından öldürülmesi olayına ilişkin Anayasa Mahkemesinin kararının ardından haklarında soruşturma izni verilen 8 kamu çalışanı, görevi ihmal suçlamasıyla yargılanıyor.
Anayasa Mahkemesinin, 29 Eylül 2021 tarihli kararının ardından aralarında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Z.Y'nin de bulunduğu 8 sanık hakkında açılan dava, İzmir 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Davanın ikinci duruşmasına, "olayda görevi ihmal" ettiği iddia edilen ve tutuksuz yargılanan sanıklardan uzman jandarma İ.Ö, emekli polis R.K.S, müşteki avukatları ile Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmada yer almadı.
Sanıklardan İ.Ö, suçlamaları reddetti.
Asayiş timinde görevli olduğu dönemde Serpil Erfındık ile sürekli görüştüğünü, şikayetleri konusunda konuştuğunu anlatan İ.Ö, şöyle dedi:
"Görevli olduğum dönemlerde tebligatları yapan ve maktule ile diyalog kuran kişiyim. Trafik timine alındığım dönemde kendisiyle konuşarak artık görevden alınıp başka birime aktarıldığımı da söylemiştim. Öldüğü gün trafik timinde görevliyken anonsu duyunca evini bildiğim için araç ile oraya giden ve nöbetçi savcıyı arayarak girmeye izin isteyen, 'Çilingir bekle' demesine rağmen içeride inilti sesi duyduğum için kapıyı kırarak müdahale eden kişi de benim. Ben olay olduğunda 15-20 gündür trafik timinde bulunuyordum. Asayişten ayrılırken de yerime kim bakacağı belli olmadığından görevimi kimseye devredememiştim."
Sanık R.K.S. de görevini ihmal etmediğini savunarak beraatini istedi.
Hakim, henüz ifade vermeyen sanık G.B'nin zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
– Avukattan açıklama
Erfındık'ın ailesinin avukatı İpek Bozkurt, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının ardından sanıkların yargılanmasına başlandığını belirtti.
Davanın, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda uygulamadaki sorunları gösterdiğini kaydeden Bozkurt, "O yüzden bizler için çok önemli. Anayasa Mahkemesi, kararında kamunun da görevini ihmal etme ihtimali olduğunu söylüyor." ifadelerini kullandı.
– Olay
Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi Serpil Erfındık, 15 Aralık 2013 tarihinde, uzaklaştırma kararı aldırdığı eski eşi Vedat Atik tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
Atik, eski eşini bıçakla kasten öldürme suçundan önce müebbet hapisle cezalandırılmış, ardından duruşmalardaki iyi hali ve pişmanlığı göz önünde bulundurularak bu cezanın 25 yıla indirilmesine karar verilmişti. Mahkeme heyeti sanığa zincirleme tehdit, hakaret ve maktulün cep telefonunu çalmak suçlarına da iyi hal ve pişmanlık indirimleri yapıp 3 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına hükmetmiş, sanığa toplam 28 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verilmişti.
Aile, "görevi ihmal" ettikleri iddiası ile kamu görevlilerinden de şikayetçi olmuş, görevliler hakkında soruşturma izni verilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Anayasa Mahkemesi, 29 Eylül 2021'de, "Anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının koruma ve etkili soruşturma yükümlülüğü bakımından ihlal edildiğine" hükmetmişti. Karar sonrasında, aralarında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Z.Y'nin de bulunduğu 8 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni çıkarılmıştı.