BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanlığının, tarihi Münster Belediyesinde G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın yapıldığı “Barış Salonu'nda” tarihi bir haçı kaldırtması tartışmalara yol açtı.
Westfaelische Zeitung gazetesinde yer alan haberde, G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında çekilen fotoğraflarda, bakanların oturduğu masanın arkasındaki ahşap duvarda yer alması gereken haçın yerinde bulunmadığına işaret edildi.
Münster Belediye Başkanı Markus Lewe, eleştiriler üzerine yaptığı yazılı açıklamada, haçın Almanya Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının talebi üzerine G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı süresince kaldırıldığını belirtti.
Toplantının sorunsuz geçmesi için belediyenin mümkün olan her şeyi yaptığını vurgulayan Lewe, “Ancak bu kararın verilmemesi gerektiği düşüncesindeyim ve üzgünüm. Benim izlenimim, Dışişleri Bakanı’nın (Annalena Baerbock) da şaşırdığı yönündeydi.” ifadesini kullandı.
Lewe, haçın yüzyıllardan beri Barış Salonu'nun tarihi ve kültürel bir parçası olduğunu kaydetti.
Münster Piskoposluğundan yapılan açıklamada da medyada çıkan haberlerde haçın toplantıya farklı dinlerden insanların katıldığı gerekçe gösterilerek Dışişleri Bakanlığının talebiyle kaldırıldığının aktarıldığına işaret edilerek, Bakanlığın bu talebine anlam verilemediği vurgulandı.
Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise bu tür toplantılarda mobilya değişikliğinin olağan olduğu ifade edildi.
Bu bağlamda haçın da oradan kaldırıldığı aktarılan açıklamada, ancak bu konuda siyasi seviyede bir kararın alınmadığı, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un bu konuyla meşgul olmadığı kaydedildi.
Belediye Meclisi üyelerinin göreve geldiklerinde geçmişten bu yana önünde yemin ettikleri haçın 16. yüzyıldan kalma olduğu aktarıldı.