İSTANBUL (AA) – Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yarın Riyad'ın ev sahipliğinde düzenlenecek Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nin, ilişkilere ciddi bir önem kazandıracağını söyledi.
Ebu Gayt, Suudi Arabistan'ın resmi ajansı SPA'ya, zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in daveti üzerine Riyad'a gelmesini ve Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nin düzenlenmesini "tarihi" bir olay olarak değerlendiren Ebu Gayt, ayrıca bu zirvenin Arap bölgesinin uluslararası ekonomik sistemdeki "ağırlığını" yansıttığını; art arda ve uzun süreli küresel krizlere tanıklık eden Çin ve Arap ülkeleri tarafından sergilenen ortak anlayışı temsil ettiğini belirtti.
Ebu Gayt, bu krizlerle başa çıkmak ve halkların üzerindeki etkisini azaltmak için etkili girişimler yapmak adına iletişim köprüleri kurulmasının, Arap ülkeleri ve Çin'in sahip olduğu yetenekleri kullanmasını gerekli kıldığını kaydetti.
Arap ülkeleri ve Çin arasındaki ilişkilerin ivme kazanması adına zirvelerin düzenli aralıklarla yapılması temennisinde bulunan Ebu Gayt, zirvenin, ilişkilere ciddi bir önem kazandırdığını, Arap ülkeleri ve Çin'in siyasi iradesini yansıttığını ifade etti.
Ebu Gayt, bölgede ve dünyada temsil ettiği önemli siyasi ve ekonomik yer göz önüne alındığında bir ilk olma özelliği taşıyan bu zirveye Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapmasının büyük bir memnuniyetle karşılandığını aktardı.
Genel Sekreter, zirvenin başarıyla gerçekleştirileceğine, Arap ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerde büyük bir sıçrama yaşanacağına inandığını dile getirdi.
– Arap-Çin İşbirliği Forumu'nun ilişkilere olumlu yansıması
Arap ülkeleri ile Çin arasındaki tarihi ilişkilerin çok eskiye dayandığına işaret eden Ebu Gayt, İpek Yolu'nun, Orta Çağ'da medeniyetin İslam dünyası ve Çin üzerinden Doğu'dan Batı'ya doğru ilerlediği yol olduğunu hatırlattı.
Daha yakın dönemde de Çin ile Arap ülkelerinin neredeyse tamamı arasında ikili düzeydeki seçkin ilişkilere dikkati çeken Ebu Gayt, Eylül 2004'te Kahire'de kurulan Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu'nun bunlardan en önemlisi olduğunu belirtti.
Forumun kuruluşundan bu yana ilişkilerde gerçek bir sıçrama yaşandığını savunan Ebu Gayt, farklı alanlarda 20'den fazla işbirliği mekanizmasının oluşturulduğuna; üst düzey toplantıların yapıldığına değindi.
Ebu Gayt, ayrıca Arap ülkeleri ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin istikrarlı şekilde yükseldiğini kaydederek, İşbirliği Forumu sırasında yaklaşık 36 milyar dolar olan ticaret hacminin 2021'de yaklaşık 330 milyar dolar olduğunu vurguladı.
– Kovid-19 salgınıyla mücadele
Ebu Gayt, Arap ülkeleri ve Çin'in Kovid-19 salgını imtihanını da başarıyla verdiğini söyledi.
Tarafların yetenekleri doğrultusunda birbirlerine destek olduğunu kaydeden Ebu Gayt, birçok Arap ülkesi ile Çin arasında tıbbi cihaz, ekipman ve deneyim alışverişi gerçekleştiğini hatırlattı.
Ebu Gayt, salgının ilk zamanlarında Arap Birliğine tıbbi malzeme ve aşı sağlama konusunda sarf ettiği çabadan ötürü Çin'e teşekkürlerini iletti.
2004'te Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu ile başlayan çok taraflı diyaloğun bu yıl ilk kez düzenlenecek Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi ve Çin-Körfez İşbirliği Ülkeleri Zirvesi ile yeni bir boyuta taşınacağı öngörülüyor.