ANKARA (AA) – ZEYNEP DUYAR CANLI – ASELSAN, TOBB ETÜ bünyesinde kuantum laboratuvarı açacak.
ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı ve Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taha Yücel, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen 15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, kuantum konusunun dünyanın gündeminde olduğunu söyledi.
Bu sene Nobel ödüllerinin belli dallarda kuantumla ilgili verildiğine dikkati çeken Yücel, "Gerek benim çalıştığım kurum olan Aselsan gerekse pek çok şirkette kuantumla ilgili ciddi çalışmalar var. AR-GE Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sezai Elagöz hocamız TOBB ETÜ'de bir kuantum laboratuvarı kuruyor. Onunda müjdesini buradan vermiş olalım." ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yücel, böyle bir etkinliğin Türkiye'de yapılmasının kendilerine önemli bir fayda sağladığını vurgulayarak, 15 yıldır süren bu etkinliğin bu yılki temasının "Sanal Gerçeklikte Siber Güvenlik ya da Metaverse Ortamında Siber Güvenlik" olduğunu kaydetti.
Yücel, şu anda var olan sanal gerçeklik teknolojisinin, gözlük kullanmayı gerektirdiğini vurgulayarak, "Kullandığımız gözlüklerin üzerinde sürekli açık olan bir kamera var. Bu kamera hem sizin ortamınızı tarıyor, bilgi topluyor hem sizinle hem de bulunduğunuz ortamla ilgili bilgilere sahip. Böylesi bir teknolojinin mahrem ortamlarınızda kullandığınızı veya bir şekilde aslında sakıncalı, görülmemesi gereken bilginin bu şekilde paylaşıldığını düşünebiliyor musunuz? Çok ciddi risk oluşturur. İnsanlar genelde bilgisayarlarını kullanırken kameralarını kapatıyor. Bu iyi bir alışkanlıktır. Ama bu metaverse gözlükleri kamerası kapatıldığında kullanılamıyor. Kamerasının sürekli açık olması çok önemli. Oluşturduğu siber güvenlik riski bu anlamda çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu evrende alışverişler yapıldığını da belirten Yücel, bunun, dikkat edilmezse suistimale açık bir yapı olduğunu anlattı.
Yücel, bu kapsamda gelecek yıl "Kuantum Çağında Siber Güvenlik" temasıyla organizasyonu hayata geçireceklerini ifade ederek, gerek şifreleme gerek bilgisayar teknolojileri ve her türlü yazılım teknolojilerinde çığır açacak bir ortama gidildiğini aktardı.
Yapay zeka teknolojinin de bu sayede çok hızlı gelişeceğini dile getiren Yücel, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin burada geri kalmaması lazım. Bu konuda ciddi yatırımlar var. Ben açılışta da bahsettim. Aselsan, TOBB ETÜ bünyesinde bir kuantum laboratuvarı oluşturuyor. Orada da akademik paydaşlarla bu tür büyük, ileri çaplı araştırmalar yapılacak. Bütün bu kapsamda baktığımızda eğitimin önemi ortaya çıkıyor. Bugün etkinliğimizde siber güvenlik lisemizin 30 son sınıf öğrencisi vardı. Çok yüksek puanla öğrenci alan ve Türkiye'nin siber güvenlik alanında insan gücü kaynağını oluşturacak bir lise. Burayı çok önemsiyoruz. Daha sonra üniversite öğrencilerine de yaptığımız eğitimlerle ülkemizin bu alandaki ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz."