İSTANBUL (AA) – ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Sektörümüzde büyüklük 10 milyar doları yakalamış durumda. İhracat değeri de 3,7 milyar dolar civarında. 12. ayı da değerlendirdiğimizde 4 milyar doları yakalayacağımızı şimdiden paylaşabiliriz." dedi.
ASELSAN yöneticileri "ASELSAN MÜSİAD 1. Sanayileşme Etkinliği" kapsamında tedarikçi ağını güçlendirmek ve yeni iş imkanları yaratmak amacıyla MÜSİAD üyeleriyle bir araya geldi.
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN'ın Türkiye’nin en büyük dünyanın ise ilk 50 savunma sanayisi şirketlerinden biri olduğunu söyledi.
Şirketin geçen yılı 20,1 milyar TL ciro ile kapattığına vurgu yapan Görgün, "Şirket, geride bıraktığımız 2 yılda 2 milyar doların üzerinde sipariş verdi. 80 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 10 bine yakın çalışanı 100’e yakın stratejik ortağı ile birlikte ASELSAN çalışmalarına büyüyerek ve gelişerek devam ediyor. ASELSAN’ın bu başarıları kendi iç dinamikleri ile mümkün değildir. ASELSAN’ın bütün başarılarında yetkin ve geniş bir ekosisteme sahip olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim." diye konuştu.
Görgün, ASELSAN'ın toplam tedarikçisi bakımından Türkiye'deki en güçlü teknoloji ve sanayi şirketlerinden biri olduğuna işaret ederek, "ASELSAN, bugün halihazırda ülkemizin çok farklı bölgelerinde 50’nin üzerinde şehrinde 3 bin 400 firma ile çalışıyor. 1 milyar doların üzerinde geçtiğimiz yıl bu tedarikçilerine sipariş geçti. Bugün Türkiye’de savunma sanayisinde yaklaşık 2 bin şirket var. Toplam çalışan sayısı da yaklaşık 100 bin civarında bulunuyor. Sektörümüzde büyüklük 10 milyar doları yakalamış durumda. İhracat değeri de 3,7 milyar dolar civarında. 12. ayı da değerlendirdiğimizde 4 milyar doları yakalayacağımızı şimdiden paylaşabiliriz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve liderliğinde başlattıkları çalışmalar sayesinde yurt dışından tedarik edilen birçok ürünü yerlileştirerek ve millileştirerek çalışmalarına devam ettiklerine işaret eden Görgün, "Yüzde 20’lerde olan yerlilik ve millilik oranı yüzde 80’lere ulaştı. Biz 2 sene önce 250 milyon dolar civarında ihracat yaparken, 4 milyar doları bulan bir savunma sanayisi ihracatına geçmiş durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.
– "Türkiye belki de tarihinde ilk defa Batı’yı yakalar noktaya geldi"
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise savunma sanayisinin bugüne gelmesi sürecinde çok büyük emekler verildiğini söyledi. Herkese gurur kaynağı olacak işler yapıldığının altını çizen Asmalı, "En başta sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Rabbim yaptığı yapacağı büyük hizmetleri kendisine yoldaş eylesin. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki teşvikleri hepimiz için büyük itici güç olmuştur." dedi.
Asmalı, bir gazetecinin kendisine yönelttiği soru üzerine şu ifadeleri kullandı:
"'Olası bir iktidar değişikliğinde Türkiye’nin savunma sanayisindeki yürüyüşü aynen devam eder mi?' diye bir soru aldım. Bu kervan yola çıktı bundan sonra kimsenin bunu durdurmaya gücü yetmez. 'Ama aynı hızla devam eder mi sorusuna bir cevap vereyim' dedim. Yeni bir havalimanını yapan ekipten müteahhit arkadaşımız bana 'Şu havalimanını yapmak için sadece para yetmez. Eğer sadece para ile bir havalimanı olsaydı, Almanlar Berlin’deki havalimanı ile 10 sene uğraşmazlardı. Arkanızda Recep Tayyip Erdoğan gibi sıkıştığınız zaman önünüzü açacak insiyatif alacak, yaptığınız her işi adım adım denetleyecek güçlü bir lider lazım.' dedi. O lider olmadan bu işler olmaz demişti. Türkiye belki de tarihinde ilk defa Batı’yı yakalar noktaya geldi."