DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aşık Kul Ahmet, doğumunun 90. yılında AKM'de anıldı

Aşık Kul Ahmet, doğumunun 90. yılında AKM'de anıldı

ABONE OL
Aralık 15, 2022 11:00
Aşık Kul Ahmet, doğumunun 90. yılında AKM'de anıldı
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Ozanlık geleneğinin önemli temsilcilerinden ve 20. yüzyılın son dönem aşıklarından Kul Ahmet, doğumunun 90. yılında Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen konserle anıldı.

Uğur Kaya'nın şefliğini üstlendiği konserde, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun yanı sıra solist olarak Enver Merallı, Aşık Kul Ahmet'in oğlu Mehmet Kartalkanat, Neşe Demir, Çiğdem Elmas, Cemal Kaya, Elif Buse Doğan, Hamdiye Efeoğlu, Halil Altıngöz ve Zülfü Demirtaş sahne aldı.

Konser öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Mehmet Kartalkanat, babasının vefatının ardından 25 yıl geçtiğini belirterek, "Kul Ahmet, Cumhuriyet dönemi ozanlar geleneğinde Aşık Veysel, Aşık Mahsuni, Aşık Daimi ve Davut Sulari gibi önemli mihenk taşlarından birisi. Babayı da vefat yıl dönümünde, türküleriyle birlikte analım istedik." dedi.

Kartalkanat, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu olarak her konserde ozanları anmaya başladıklarına işaret ederek şöyle konuştu:

"Onların en güzel türkülerini seslendirmeye çalışacağız. Onlar bizim mihenk taşlarımız. Biliyorsunuz son yıllarda böyle güzel, derin eserler ortaya çıkmıyor. Okuduğumuz türkülerin hemen hemen hepsi 1960-1970 yıllarına ait. Ben isterim ki her yıl Yunus Emre, Karacaoğlan, Pir Sultan gibi klasikleşmiş ozanlarımızın dışında Cumhuriyet dönemine ait ozanlarımızı analım. Çünkü onlar artık yoklar, beyaz atlarına binip gittiler ve artık onların böyle derin, güzel, edebi eserleri maalesef üretilmiyor. Bunları sürekli dile getirmek zorundayız."

Şef Uğur Kaya ise Kul Ahmet'in çok güzel saz çaldığını ve çok güzel sese sahip olduğunu dile getirerek, "Sanatının da kaynağı yoksulluk, acı, ezilmişliktir ve eserlerinde de bunları, aşkı, doğayı, sevdayı anlatır." ifadesini kullandı.

Konserde, aralarında "Şu Benim Ağlayan Gönlüm", "Ne Fayda" ve "Biz Muhabbet Aşığıyız"ın bulunduğu Kul Ahmet'in birçok eseri dinleyicilerin beğenisine sunuldu.

Asıl adı Ahmet Kartalkanat olan Aşık Kul Ahmet, 1932'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Bozlar köyünde dünyaya geldi. Sanat hayatı boyunca kentsel ve sosyal olayları konu edinen şiirler yazan ve türküler söyleyen sanatçı, Aşık Veysel Şatıroğlu, Aşık Mahsuni Şerif ve Esin Afşar'la Türkiye'de ve yurt dışında konserler verdi.

Kul Ahmet, Barış Manço ile de yurt dışında konser turnelerinde bulundu. Barış Manço, bu turneler sırasında yaşadıkları bir olaya binaen Kul Ahmet'ten etkilenerek "Ahmet Beyin Ceketi" adlı eserini kaleme alarak bestelemişti.

En az 10 karakter gerekli