İSTANBUL (AA) – Avcılar Belediyesinin 2015 ile 2016'da gerçekleştirdiği bazı ihalelerde yolsuzluk yaptıkları öne sürülen 19 sanığın yargılanmasına başlandı.
Küçükçekmece 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Bazı sanıklar ise duruşmaya bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Kimlik tespitinin ardından savunma yapan sanıkyardan tutuklu yargılanan Mücahit Doğan, iddianamedeki suçlamaların tek belgeye dayandığını öne sürdü.
İddianamede belirtilen 3 ihaleye de iştirak etmediğini iddia eden Doğan, "İhaleye yönelik yaklaşım maliyetine verilen tekliften dolayı buradayım. Yaklaşık maliyet teklifi ihaleye karşı verilmiş bir teklif değildir. Yaklaşık maliyet teklifi sonrası ihale yapılıp yapılmayacağı da belli değildi." dedi.
Doğan, kendisine verilen raporda ihaleye fesat karıştırmaya teşebbüs suçlaması yapıldığını ancak bilirkişi raporunda herhangi bir suçlama olmadığını savunarak, "Benim hiçbir ihaleye iştirak etmediğim bilirkişi raporu, dosya ve her şeyde sabittir. Resmi ve özel belgede sahtecilik suçlamasına gelince burada mağdur olan benim. Hiçbir ihalenin hiçbir aşamasında bulunmadığım için tahliyemi talep ederim." diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan Burçin Baykal ise o dönem belediyede özel kalem müdürü olarak görev yaptığını söyledi.
Herhangi bir usulsüzlüğün olmadığını iddia eden Baykal, "Sanıklardan belediye çalışanlarını tanıyorum. 2014 yılında başkan değiştiğinde, Handan Hanım (Toprak Benli) göreve geldiğinde başladım. Annemin danışmanlık şirketi vardı. Handan Hanım oraya gelirdi. Direkt istisnai memuriyet kadrosundan atandım ve 2014 yılından 2018'e kadar özel kalem müdürü olarak görev yaptım." ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık Erkan Karaarslan ise iddianameye konu olan ihale için sunulan şartların firmalar için değil çalışacak kişiler konusunda aranan şartlar olduğunu öne sürdü.
Binlerce örneği olan hususun örneği yokmuş gibi iddianameye yazıldığını iddia eden Karaarslan, şunları kaydetti:
"Biz personellerin maaş alabilmesini devam ettirebilmek adına bize ait olan paranın personele verilmesini söyledik. Alınan rakamlar da yapılan maliyetlerin çok altındadır ama ödeme yoktur. Bu belediyenin yazısında da sabittir. Ödeme yapıldıysa kim yapmıştır? Eylemi kimin yaptığı iddianamede yokken eylemden bahsetmek doğru değildir. Tahliyemi talep ediyorum."
– Firma yetkilisi Karaaslan'a "evini terk etmeme" tedbiri
Mahkeme heyeti, eski Avcılar Belediyesi Özel Kalem Müdürü Burçin Baykal'ın da aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Heyet, bu sanıklardan firma yetkilisi Erkan Karaarslan hakkında ise konutu terk etmeme adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.
Heyet, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli'nin de şüpheli olarak yer aldığı dosya, Benli'nin o dönem belediye başkanı olmasından dolayı soruşturmanın izne tabii olması gerekçesiyle ayrılmıştı. Benli'nin soruşturması ise halen devam ediyor.
– İddianameden
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne yapılan ihbarlarda bazı belediyelerce sanık Erkan Karaarslan ile doğrudan ve dolaylı yollardan irtibatlı olan çok sayıda firmaya usulsüz ihalelerle para aktarıldığı ifade ediliyor.
Erkan Karaarslan'ın suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu anlatılan iddianamede, eski Avcılar Belediyesi Özel Kalem Müdürü Burçin Baykal başta olmak üzere birçok belediye görevlisinin örgüte üye olduğu veya bilerek, isteyerek yardım ettiği belirtiliyor.
İddianamede, yürütülen soruşturma sonucunda toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde, suç tarihlerinde şüpheliler Burçin Baykal, Barış Keleş, Bayram Yılmaz, Eyüp Kara, Gökçe Sezer, İsa Alp, Kemal Gönülcan, Nurcan Kaya, Ramazan Kaya, Rasul Çetin, Sefer Gürsoy, Umut Kaya ve Uğur Çetin'in Avcılar Belediyesinde farklı pozisyonlarda görev yapmaları nedeniyle kamu görevlisi oldukları kaydediliyor.
İddianamede adı geçen şüphelilerin, ihale sürecinde suç örgütüyle hareket ettikleri, hizmet alımı işinin şartnameye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etmeden eksiksiz yapılmış gibi teslim aldıkları belirtiliyor.
Müşteki idarelerin 2015 ile 2016 yıllarında zarara uğratılmasına neden oldukları gerekçesiyle şüpheliler Erkan Karaarslan, Çiğdem Şanlı, Muharrem Şanlı, Mücahit Doğan, Ümit Erkan ve Ebubekir Deligöz'ün ihalelerde yüklenici firma yetkilileri oldukları, diğer şüphelilerin eylemlerinde azmettiren sıfatıyla bulundukları aktarılan iddianamede, ihale süreci sonucunda haksız maddi menfaat temin ettiklerine ve şüphelilerin kamuyu zarara uğrattıklarının anlaşıldığına yer veriliyor.
İddianamede, Erkan Karaarslan için her iki eylemde "suç örgütü kurmak ve yönetmek, kurduğu örgüt faaliyeti kapsamında ihaleye fesat karıştırmaya azmettirme", "edimin ifasına fesat karıştırma azmettirme", "zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik" ve "zincirleme şekilde özel belgede sahtecilik" suçlarından 22 yıldan 38 yıl 6 aya kadar hapsini talep ediliyor.
Diğer sanıkların ise "suç örgütüne üye olmak", "ihaleye fesat karıştırma", "edimin ifasına fesat karıştırma", "zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik" ve "zincirleme şekilde özel belgede sahtecilik" suçlarından onar yıldan yirmi altışar yıl üçer aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.