AMMAN (AA) – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Akdeniz Konferansı, Ürdün'ün ev sahipliğinde başladı.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iki gün sürecek konferansta, AGİT Akdeniz ortaklarıyla diyaloğun güçlendirilmesinin görüşülmesi bekleniyor.
Ürdün'ün ev sahipliğinde, AGİT Akdeniz İşbirliği Ortakları Grubu başkanı Kuzey Makedonya tarafından düzenlenen konferansa, Avrupa-Akdeniz bölgesindeki ortak güvenlik fırsatlarını ve zorluklarını tartışmak için teşkilata üye 57 ülke temsilcisi ile 10 Akdenizli ve Asyalı ortağı katılıyor.
Konferansta, gençliğin güvenliği artırmadaki rolü, iklim değişikliğinin getirdiği zorluklar, insan kaçakçılığı, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, Akdeniz bölgesinde ortak güvenlik ve mültecilerin korunması başta olmak üzere pek çok konunun ele alınması bekleniyor.
– Ürdün Kralı, bazı katılımcılarla görüştü
Öte yandan Ürdün Kralı 2. Abdullah, konferansa katılan bazı yetkililerle bir araya geldi.
Ürdün Krallık Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ürdün Kralı, AGİT Başkanı, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile görüştü.
Kral 2. Abdullah, ülkesi ile AGİT'e üye ülkeler arasındaki stratejik ilişkilerden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bölgesel ve uluslararası zorlukların gölgesinde iş birliği ile koordinasyonun önemine dikkati çekti.
Görüşmede ayrıca bölgedeki krizlere siyasi çözüm bulma çabalarına, yaşanan gelişmelere; mültecilere ve ev sahibi ülkelere destek çalışmalarına değinildi.
Filistin meselesinin önemini vurgulayan Kral 2. Abdullah, bu konuda, başkenti Doğu Kudüs olan, 4 Haziran 1967 sınırlarına tabi bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını garanti eden, iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir çözüm olmadan bölgede istikrar ve kalkınmanın sağlanamayacağını tekrarladı.
Polonya Dışişleri Bakanı Rau, Amman ziyareti çerçevesinde ayrıca Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi'yle de görüştü.
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Filistin meselesi ile Suriye krizi başta olmak üzere birçok bölgesel konu ele alındı.