RAMALLAH (AA) – Avrupalı diplomatlardan oluşan bir heyet, işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık bir ay önce İsrail güçlerince yıkılan okulun bulunduğu köyü ziyaret etti.
Avrupa Birliği (AB) temsilcisi ile birliğe üye ülkelerin büyükelçileri ve konsoloslarının yer aldığı heyet, Batı Şeria'nın güneyindeki Mesafir Yatta Köyü temsilcileri ve sakinleriyle bir araya geldi.
Mesafir Yatta Köy Meclisi Başkanı Nidal Yunus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin yıkımdan önce İsfi İlkokulu'nun içindekilere de el koyduğunu söyledi.
Okulun 22 öğrencisinin eğitimlerine çadırda devam ettiğini vurgulayan Yunus, Avrupalı heyete bölge sakinlerinin maruz kaldığı sıkıntılar ve yıkılan okul hakkında bilgi verdiklerini aktardı.
Yunus, heyetten "yıkım faaliyetlerine son vermesi için İsrail'e uluslararası baskı yapılmasını" istediklerini ifade etti.
Avrupalı heyetin, kurumları ve bölge sakinlerinin kararlılığını desteklemeyi sürdürme sözü verdiğini kaydeden Yunus, AB'nin ayrıca "Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmeleri ile uluslararası hukuka yönelik ihlallerine son vermesi için İsrail hükümetiyle iletişim halinde olacağı" vaadinde bulunduğunu aktardı.
– İsrail'in Mesafir Yatta'daki tehcir politikası
İsrail güçleri 23 Kasım'da, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyinde, İsrail ordusu tarafından tehcir tehdidi ile karşı karşıya bulunan Filistinli bedevilerin yaşadığı Mesafir Yatta bölgesindeki İsfi İlkokulu'na, öğrencilerin bulunduğu sırada baskın düzenlemişti.
İsrail güçleri, Mesafir Yatta yerlisi bedevi Filistinlilere hizmet veren, tuğla ve saçtan inşa edilmiş tek katlı okulun içindeki malzemelere el koymuş ve yapıyı "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkmıştı.
AB Filistin Temsilciliği, yaptığı açıklama, "İsrail güvenlik güçlerinin, AB üyesi birçok ülkenin diplomatik temsilcilerinin ziyaretinden bir gün sonra işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan Mesafir Yatta'da bağışçılar tarafından finanse edilen İsfi İlkokulu'nu yıktığı haberi karşısında dehşete düştük." ifadesi kullanılmıştı.
İsrail ordusu, 8 köyden oluşan ve çöl ikliminin hakim olduğu bu bölgeyi "918 No'lu Atış Alanı" adı altında askeri bölge ilan ederek, 2 binden fazla Mesafir Yatta yerlisini çeşitli yollarla evlerinden kovmaya çalışıyor.
Bu kapsamda şimdiye kadar Filistinlilerin barındığı onlarca ev, yapı ve tarım tesisini yerle bir eden İsrail, imkanların son derece kısıtlı olduğu bu bölgeye elektrik ve su gibi en temel hizmetlerin bile ulaştırılmasına engel oluyor.