DAKKA (AA) – Bangladeş'te ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) on binlerce destekçisi, başkent Dakka'da düzenlenen mitingde hükümeti istifaya davet etti.
Birçok BNP'li, miting için ülkenin dört bir yanından günler öncesinden Dakka'ya ulaştı.
On binlerce kişinin katılımıyla Dakka'nın Golapbag bölgesinde gerçekleştirilen mitingde, "hükümet istifa" sloganları atıldı.
BNP Ulusal Daimi Komite Üyesi Müşerref Hüseyin, burada yaptığı konuşmada, partinin taleplerini açıkladı.
Cezaevindeki 76 yaşındaki eski Başbakan ve BNP Başkanı Halide Ziya'nın salıverilmesini ve Avami Birliği hükümetinin istifasını istediklerini belirten Hüseyin, diğer taleplerini şöyle sıraladı:
"Parlamentonun feshedilmesi, genel seçimleri yapması için siyasi olmayan geçici bir hükümetin hayata geçirilmesi, bu geçici hükümetin tarafsız seçim komisyonu oluşturması ve muhalefet liderleri, aktivistler, gazeteciler, dini liderler ile Halide Ziya'ya karşı açılan siyasi temelli davaların düşürülmesi."
– BNP'nin parlamentodaki üyelerinden istifa kararı
BNP'nin Bangladeş Parlamentosunda bulunan 7 üyesi, mitingde yaptıkları açıklamada, parlamentodan istifa ettiklerini duyurdu.
Avami Birliği hükümetinin kötü yönetimini protesto için istifa ettiklerini söyleyen 7 üye, parlamentoda kalmalarının herhangi bir faydasının olmadığını ifade etti.
Bu üyelerden Rumeen Farhana da "Parlamentoda olmakla olmamak eşit durum. Bundan ötürü istifa etmeye karar verdik." dedi.
– Mitinge katılanlardan seçim çağrısı
Mitinge katılanlar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, yeni bir seçim düzenlenmesine ilişkin isteklerini dile getirdi.
Bu kişilerden Abdul Aziz, hükümetin çıkardığı birçok engele rağmen iki gün önce Bagura kentinden mitinge katılmak için Dakka'ya geldiğini anlattı.
Muhammad Jashim Uddin de Barguna bölgesinden gelip mitinge katıldığını ve mevcut hükümeti artık istemediğini ifade etti.
Uddin, seçimde yolsuzluk ve hile yaptığını öne sürdüğü hükümetin "faşist bir rejim" olduğunu dile getirdi.
Hükümetin kötü yönetimi nedeniyle günlük kullanılan ürünlerin fiyatının ciddi oranda arttığına dikkati çeken Uddin, tarafsız bir hükümetin yapacağı barışçıl seçimle yönetimin değişmesini istediğini aktardı.
Uddin, halkın, bu hükümetin adil ve serbest seçimler düzenleyeceğine dair inancının kalmadığını söyledi.