DOLAR 35,3948 0.16%
EURO 36,4887 -0.09%
ALTIN 3.037,71 0,19
BITCOIN 3274721 -2,52%
Yalova
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bayburt’taki sahafta ’Türk Dili’ konuşuldu

Bayburt’taki sahafta ’Türk Dili’ konuşuldu

ABONE OL
Kasım 23, 2023 11:58
Bayburt’taki sahafta ’Türk Dili’ konuşuldu
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Bayburt Elisa Sahafta ‘Dilimiz Kimliğimizdir’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Dilini kaybeden milletlerin tarih sahnesinde yok olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Murat Ertaş, devletlerin asıl savaşının dil savaşı olduğunu ifade etti. Ertaş, buna örnek olarak da Stalin’in 1937-38 yıllarında işgal ettiği topraklarda şairlere yönelik saldırılarını verdi.

Türkiye Yüzyılı’nın Türkçe yüzyılı da olacağını söyleyen Ertaş, bunun için hayatın her alanında Türkçenin öneminin kavranması gerektiğinin üzerinde durdu. Türkiye’de dilin ideolojinin esiri olduğunu ifade eden Ertaş, “Sağcılar vatandaş derken, solcular yurttaş demiştir. Sağcılar imkân, solcular olanak demiştir. Arapça kökenli kelimeye direnç gösterenler İngilizce kelimeleri kasıla kasıla kullanır. Hülasa Türkçeye saldırı var” dedi.

Dili güzel kullanmak gerekir diyen Ertaş, “Kişi dış görünüşüyle karşılanır diliyle, sözüyle ağırlanır, uğurlanır. Üslub-u beyan aynıyla insandır. Kişinin aynası dilidir. ‘Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı’ derken Yunus, boş konuşmamıştır. ‘Ya hayır söyle ya sus’ manasında hadis-i şerifler vardır. İnsanları yüzüstü cehenneme sürükleyen dillerinden başka nedir ki? ‘Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayırlı söz söylesin veya sussun’, zararlı söz söylemesin. Sizler hayırlı söz söyleyerek kazançlı çıkınız; zararlı söz söylemeyerek rahat ve huzura kavuşunuz. Kötü söz Hucurât 11-12 ayetle yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

Bir sahaftan ziyade kültür evi

Elisa Sahaf’ın sahibi Ruhlar Çetin konuşmasından ötürü Murat Ertaş’a teşekkür ederek, 2021 yılında faaliyete geçen Elisa Sahaf’ın Bayburt’un ilk sahafı olduğunu ve faaliyete geçtiği günden itibaren Bayburt halkına ve Bayburt’a bulunan öğrencilere kapılarını ardına kadar açtığını söyledi.

Kültür, tarih ve edebiyat gibi farklı disiplinler arası sohbetlerle, bir sahaftan ziyade kültür evi görevi üstlendiklerini belirten Çetin, bugüne kadar Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı, Oğuz Atay, Tahsin Yücel, II. Osman, Osmanlı Devletinin Kuzey Avrupa Politikası, Kitle Psikoloji gibi konuların öğrencilerin sunumu ile katılımcılara anlatıldığını ifade etti.

Çetin, Bayburt Üniversitesi’nde bulunan Yüksek Lisans Öğrencilerinin katılımı ile lisans ve önlisans öğrencilerine, yüksek lisans hakkında bilgiler verildiğini, sahaf konuşmaları kapsamında her Cumartesi ve Pazar günleri etkinliklerin devam ettiğini bildirdi.

En az 10 karakter gerekli