DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Behçet hastalığı olanlara göz sağlığı kontrolü uyarısı

ABONE OL
Ekim 25, 2022 10:45
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA (AA) – Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Şengün, behçet hastalığının en ağır komplikasyona yol açtığı organlardan birinin göz olduğunu belirterek, "Hastalık göz içi iltihabı, ağ tabaka damar iltihabı, ağız ve genital bölgede ülserler, santral sinir sistemi tutulumu, cilt bulguları ve kalp damar sistem bulgularıyla karakterizedir ve kronik, tekrarlayan iltihabi atakları nedeniyle göz hastalıkları yönünden ağır hasarlara yol açabilir." ifadesini kullandı.

Medicana International Ankara Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, behçet, tüm organları ve sistemleri etkileyebilen, damar iltihabının ön planda olduğu kronik ve iltihaplı bir hastalık olarak biliniyor.

Behçet hastalığı genellikle benzer genetik özelliklere sahip İpek Yolu üzerinde yer alan ülkelerde görülüyor. "İpek Yolu hastalığı" olarak da bilinen behçet hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biri de Türkiye olarak dikkati çekiyor.

Genellikle cilt yaralarına neden olan behçet hastalığında, göz, eklemler, bağırsaklar, toplardamarlar, beyin, omurilik ve sindirim sistemi de etkilenebiliyor. Behçet hastalığı, göz içi iltihabına neden olması sebebiyle göz hastalıkları branşının ilgi alanında yer alıyor. Ağız içinde sık tekrarlayan yaralarla birlikte göz yakınmaları olan hastaların bir sağlık kuruluşuna başvurması öneriliyor.

– "Behçet gözde üveite neden olabilir"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şengün, halk arasında göz içi iltihabı olarak bilinen ve üveite neden olan behçet hastalığının oluşturduğu sorunlara dikkati çekti.

Göz yuvarlağının orta tabakasını oluşturan uveanın iltihaplanmasına "üveit" adı verildiğini belirten Şengün, üveitlerin tanı ve tedavisinin oldukça zor olduğunu bildirdi. Şengün, üveitlerin önemli görme kayıplarına neden olabileceğini ifade etti.

Şengün, behçetin tüm dünyada görülebilen bir hastalık olmasına rağmen bazı bölgelerde daha sık görüldüğüne işaret ederek şunları kaydetti:

"Hastalığın daha sık görüldüğü ülkeler arasında Akdeniz, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkeleri sayılabilir. Aslında bu dağılım dikkatle incelendiğinde, hastalık görülme sıklığının tarihi İpek Yolu boyunca yerleşen bölgelerde yaşayan insanlar arasında belirgin olarak arttığı gözlenmektedir. Bu durum hastalık etkeni olarak genetik özelliklerin yanı sıra çevresel etkenlerin ve enfeksiyon hastalıklarının araştırılmasına yol açmış fakat henüz hastalığın ortaya çıkmasına yol açan neden tam olarak tespit edilememiştir."

Behçet hastalığının birçok sistemi aynı anda etkileyebilen kronik ve nedeni bilinmeyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Şengün, aynı anda pek çok organda birden bulunabilen bulguların temelinde damar iltihabı ve buna bağlı komplikasyonların yer aldığı bilgisini verdi. Şengün, hastalığın en ağır komplikasyona neden olduğu organlardan birinin göz olduğuna dikkati çekerek, "Hastalık göz içi iltihabı, ağ tabaka damar iltihabı, ağız ve genital bölgede ülserler, santral sinir sistemi tutulumu, cilt bulguları ve kalp damar sistem bulguları ile karakterizedir ve kronik, tekrarlayan iltihabi atakları nedeniyle göz hastalıkları yönünden ağır hasarlara yol açabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Şengün, ağız içinde sık tekrarlayan yaralarla birlikte göz yakınmaları olan hastaların sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirterek, "Hastalık seyri ne kadar ağır olursa olsun yeni tedavi yöntemleri, iyi ve sıkı bir takip ve oluşan komplikasyonlara tam ve zamanında yapılacak müdahalelerle hastalarda yaşamlarını normal devam ettirebilecek seviyede bir görme korunabilmektedir." ifadesini kullandı.

En az 10 karakter gerekli