İSTANBUL (AA) – Ticarileşebilecek iş modellerinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından 2017 yılında kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), yılda 2 kez organize ettiği "Sahne XL" etkinliğini, yılda 4 kez gerçekleştireceği "Sahne Kurumsal" ile desteklemeye başladı.
BTM açıklamasına göre, Sahne XL'de ekosistemdeki tüm paydaşları yılda 2 kez buluşturan BTM, bu etkinliği, Sahne Kurumsal ile desteklemeye başladı. Sahne XL'de en az 16 girişim yer alırken, Sahne Kurumsal'da yatırıma hazır 6 girişimci iş fikirlerini yatırımcılar ile paylaştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Startupswatch'un geçen hafta açıkladığı verilere göre, 2022'nin ilk 9 ayında tohum, erken ve sonraki aşamalarda 208 anlaşma ve toplamda 1 milyar 495 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirtti.
Getir'in anlaşmaları hariç tutulduğunda tüm zamanların rekorunun 727 milyon dolar olarak kırıldığını aktaran Elbaşı, şunları kaydetti:
"Sektör olarak baktığımızda ise Fintech, SaaS, Oyun, Yapay Zeka ve Pazaryeri alanları öne çıkarken, yeni startupların en çok çıktığı alan ise oyun sektörü oldu. 2022'nin ilk 9 ayında yatırım yapılan oyun adedi azalsa da tüm zamanların yatırım tutarı rekorunun oyun sektöründe kırıldığını görüyoruz. Türkiye ilk 9 ayda oyun yatırımlarında en çok yatırım yapılan üçüncü ülke oldu. Umuyorum ki en kısa sürede Türkiye'den çıkacak yeni 'unicorn'larla ve 'decacorn'larla girişimcilik potansiyelini ileri bir seviyeye taşıyacağız.
BTM olarak startup ekosisteminin büyümesi ve gelişmesi yönündeki büyük hedeflere katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün bulunduğumuz noktada tabii ki kurulduğu günden bu yana bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta değerli Başkanımız Şekib Avdagiç olmak üzere kıymetli İstanbul Ticaret Odası ve değerli yöneticilerimizin katkısı şüphesiz çok büyük. Buradan bir kez daha hepsine şükranlarımı arz ediyorum."
– "Kitle Fonlamanın Geleceği" konulu panel düzenlendi
"Find Your co Investor" etkinliği ile yatırımcı ve girişimci 3'er dakikalık görüşmeler için bir araya geldi. 100'ü aşkın yatırımcının katıldığı etkinlikte daha sonra girişimciler kendi girişimleri hakkında sunum yaptı.
Sunum yapan girişimler şu şekilde:
"Hiperaktif Kredi: Kredi süreçlerini kolaylaştıran girişim.
Okta Enerji: Deniz dalgalarından enerji üretiyor.
Rentrovi: Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına son vermeyi planlayan girişim.
Peerbie: Şirketlerin kendi disiplinleri içinde alt yapılarındaki iletişim trafiğinde verimi yakalamalarını sağlıyor.
Fanaliz: Gerçek veya tüzel kişilerin kredi riskini yüzlerce veriyi inceleyerek saniyeler içerisinde ölçebilen bir karar destek sistemi.
Sugartech: Gelişen artırılmış gerçeklik teknolojisiyle 3D görselleştirme deneyimini kolaylıkla ve profesyonel biçimde kullanıcılarına sunuyor."
Girişimci sunumlarının ardından son dönemlerde gündemde olan kitlesel fonlamanın yatırımlar üzerindeki olumlu yönlerinin masaya yatırıldığı "Kitle Fonlamanın Geleceği" konulu panel düzenlendi.
Etkinlik, yatırımcı ile girişimcilerin B2B görüşmeleri ile sona erdi.