Bitlis-Baykan Arası Viyadük Birleştirme Segmenti Kaynak Töreni'nin ardından kent merkezine geçen Bakan Karaismailoğlu, çarşı merkezinde Dereüstü Islah Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları inceledi, firma yetkililerinden bilgi aldı.
Esnafı ziyaret eden, çay ocağında vatandaşlarla sohbet eden Karaismailoğlu, valilikte kurum amirleriyle istişare toplantısına katıldı.
Bitlis Çevre Yolu ve Kavşağı'nın açılış töreninde konuşan Karaismailoğlu, projenin şehir trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağını söyledi.
Doğu Anadolu'yu Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerine bağlayan Bitlis'te ciddi bir trafik yoğunluğunun olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Bitlis'e rahat bir nefes aldırabilmek için çalışmalarımıza başlamış ve 11 kilometrelik çevre yolunu yapmıştık. Hızla gelişen Bitlis'in çevre yolu ağını hizmete sunduğumuz 9 kilometrelik kesim ile daha da geliştirdik. Şehir içi trafiğini rahatlatmak için tesis ettiğimiz çevre yolu ile güneybatıda Şanlıurfa ve Diyarbakır üzerinden, doğuda ise Van ve sınır kapıları hattından gelen transit karayolu trafiğini şehir dışına aldık. Proje kapsamındaki Bitlis Giriş Kavşağı sayesinde, çevre yolumuzun hem şehir merkezi bağlantısını sağladık hem de mevcut çevre yolu ile bağladık.” dedi.
Projeyle ilgili detaylara da değinen Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“6 kilometrelik çevre yolu, 3 kilometrelik Bitlis Giriş Kavşağı ve 156 metrelik Sarik Köprüsü ile birlikte, toplamda, 9 kilometredir. 2×2 şeritli, bölünmüş yol ve bitümlü sıcak kaplamalıdır. Bugün hizmete açtığımız çevre yolumuz sayesinde hattaki 12 dakikalık seyahat süresi, 4 dakikaya inmekte. Böylece bir yılda zamandan 27,5 milyon lira, akaryakıttan 1,5 milyon lira olmak üzere toplamda; 29 milyon liralık tasarruf sağlayacağız. Ayrıca, yine yıllık olarak, 298 ton egzoz emisyon azalması sağlayıp, çevreye katkımızı sunmaya devam edeceğiz. Hizmet anlayışımızda halkımızın ihtiyacı, bölgenin stratejik ve ekonomik-sosyal konumu önceliklidir. Bizim aklımızda, kalbimizde 'halka hizmet Hakk'a hizmettir' ilkesi vardır. Buna göre yaşıyor, buna göre hizmet ediyoruz. Bu ilke ışığında hayata geçirdiğimiz her bir projenin, eserin tıpkı akarsular gibi bölgesine, şehrine, milletimize bereket taşıdığını görüyoruz. Bu çalışmalarımız daha inşaat aşamasından itibaren bölgenin üretim, istihdam, ekonomi, kültür, turizm ve ticaretine can suyu oluyorlar.”
2003'ten bugüne gerçekleştirilen yatırımlarla Bitlis'in bölünmüş yollarını yaklaşık 16 katına çıkardıklarını dile getiren Karaismailoğlu, bölünmüş yol oranını da yüzde 43'lere yükselterek, Türkiye ortalamasının üzerine çıkardıklarını ifade etti.
Kentte yapımları devam eden 10 karayolu projesinin toplam bedelinin 5 milyar 720 milyon lira olduğunu belirten Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“20 yılda Bitlis'in kalkınması için ulaştırma ve altyapı hizmetlerimizi seferber ettik. Şehrimizi bugünlere getirdik. Bundan sonra da durmak yok, yola devam. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Türkiye'nin yüzyılında bize yakışır hizmetleri, Bitlis'in hak ettiği ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Batı'ya ne yaptıysak, Doğu'ya da aynısını yapıyoruz. Hükümetimiz devlet aklıyla yaptığı planlamalarla bu ayrımı ortadan kaldırmıştır. Ulaşım ve haberleşme yatırımlarıyla, hasret dolu Türkülerdeki yol tariflerini tersine çevirdik. Bitlis için de ne yapsak yeridir, yerindedir. Artık 'Bitlis'in yolları taştan geçilmez' Türkülerini değil 'Bitlis’in yolları bölünmüş, geçilir' deyişlerini söyleyeceğiz. Bitlis'te yollarla ilgili ağıtlar söylenmiyor. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken şehir içi trafiğine rahat bir nefes aldıracak çevre yolumuzun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Vali Oktay Çağatay da “Bitlis Baykan kara yolunda bir zamanlar terör gölgesinde, vatandaşların yol standardından korkarak gittiği yerde Allah'ıma şükürler olsun ne terör gölgesi kaldı ne de yol standardından korku kaldı. Dünyanın belki de en gözde köprülerinden birini bizlere hediye ettiniz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve zatıalinize çok teşekkür ediyoruz. Artık Türkiye bu standartta yaşayan bir ülke haline geldi.” dedi.
Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, dört şeritli çevre yolu ve kavşağının kentin trafik yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.
Yol için 973 bin metreküp toprak, 38 bin metreküp beton, 1000 metreküp taş duvar ve 3200 ton demir imalatı kullanıldığını aktaran Uraloğlu, “Projede yaklaşık üç kilometrelik oto korkuluk imalatı da gerçekleştirildi. Karayolları Genel Müdürlüğü olarak zorlu bir coğrafya eşi olmayan güzelliğe sahip ülkemizde şehirlerimizi bölünmüş yol ağıyla bağlarken şehir merkezlerini rahatlatan çevre yollarını da hayata geçirerek vatandaşımıza güvenli ulaşım imkanı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da “Bitlis yeni tarihi yüzüne kavuşuyor. Bitlis'in çevre yolu 20 yıldır kangren haline gelmişti. Dere Üstü Projesi ve 10 köprü yapımını gezdik. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hizmete devam ediyoruz. Onun talimatlarıyla, onun hizmet aşkıyla biz de aynı aşkla devam ediyoruz. İnşallah Bitlis'i hak ettiği yere getireceğiz diyoruz.”diye konuştu.
AK Parti Bitlis Milletvekili Cemal Taşar da “Hem ulaştırmada hem eğitimde hem sağlıkta özellikle de emniyette artık güvenliği huzuru sağlamışız. Şu anaçtığımız çevre yolunu hayal bile etmiyorduk. Hamd olsun hayallerimiz gerçekleşiyor. Bitlis'imize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler de “Elhamdülillah bugün artık modern yollardan geçiyoruz. Kavşaklarda seyahat ediyoruz. Bunlar lütuf değil, bölgenin hakkıydı. Allah sizlerden razı olsun. Bütün Türkiye'ye Türkiye'nin her köşesine, doğu batı ayrımı olmaksızın aynı kalitede yollar yapılıyor. İsminizin de üzerinde olduğu adil ve adaletli bir şekilde dağıtım yapılıyor. Ben bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Bakan Karaismailoğlu, konuşmaların ardından açılışını yaptıkları yolda otomobil sürdü.