BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Myanmar'da Şubat 2021'de yönetime el koyan orduya, ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile diğer siyasi mahkumları serbest bırakması çağrısı yapılan karar tasarısını onayladı.
BM Güvenlik Konseyi'nde, Myanmar'da ordunun, devrik lider Suu Çii ile diğer siyasi mahkumları salıvermesi istenen karar tasarısı için oylama yapıldı.
İngiltere tarafından sunulan tasarı, 12 lehte oyla kabul edilirken Çin, Rusya ve Hindistan çekimser kaldı. Oylamada, aleyhte oy veren ülke olmadı.
Tasarıda, Myanmar'da şiddetin derhal son bulması çağrısı yapıldı.
ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, karar tasarısının, Myanmar'da akan kanı durdurmaya yönelik bir adım olduğunu ve daha çok şeyin yapılması gerektiğini söyledi.
Diğer yandan, Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun konunun, hızlıca ulaşılabilecek kalıcı bir çözümü olmadığını ifade etti.
ABD basınındaki haberlere göre, BM Güvenlik Konseyi'nde, Myanmar'ın İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1948'ten bu yana ilk kez bu ülkeye ilişkin bir karar tasarısı onaylandı. Tasarı bu yönüyle de dikkati çekti. Tasarıda, Myanmar'da ordunun ilan ettiği olağanüstü halden dolayı "derin endişe" duyulduğu ifade edildi.
Tasarıda, şiddetin mağdurlarına ağırlıklı olarak da kadın, çocuk, yerlerinden edilmiş kişilere, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) büyük bir insani yardım sunulması istendi.
– Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar bin 900'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen hapishanelerde tutuluyor.
Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.
Ülkede askeri yönetim, 25 Temmuz'da eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nden (NLD) milletvekilin de bulunduğu 4 kişiyi idam etmişti. Ülkede 45 yılın ardından ilk kez idam cezası infaz edilmişti.