DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çanakkale Şehitliği’nden esinlendi, tek tip mezar hayalini gerçekleştirdi

Çanakkale Şehitliği’nden esinlendi, tek tip mezar hayalini gerçekleştirdi

ABONE OL
Kasım 11, 2022 09:30
Çanakkale Şehitliği’nden esinlendi, tek tip mezar hayalini gerçekleştirdi
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllar önce ziyaret ettiği Çanakkale Şehitliği’nin düzeninden çok etkilenen emekli öğretmen Neşat Köse, memleketi Trabzon’un Mersin mahallesinde tek tip mezarlık hayalini gerçekleştirdi. Mahalle sakinlerinin de desteğini alan emekli öğretmenin 10 yıl önce hayata geçirdiği tek tip mezarlık hayali görenlerin ilgisini çekiyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Mersin mahallesinde yaşayan emekli öğretmen Neşat Köse, yıllar önce gezmek için gittiği Çanakkale’de şehitliği ziyaret etti. Şehit kabirlerinin düzeninden etkilenen emekli öğretmen tek tip mezar taşını köyünde de hayata geçirmek istedi. Emekli olduktan sonra hayalini gerçekleştirmek isteyen Köse, tek tek mahalle sakinlerini ziyaret etti. Mahalle sakinlerinin de desteğini alan Köse, mezar yerlerinin krokisini çizdi. Çevre düzenlemesi ve duvarların yapımı ile hayalini gerçekleştirmek için ilk adımı atan emekli öğretmen, şehrin çeşitli bölgelerinden mezarlığa toprak taşıdı. Mahalle sakinlerinin de kolları sıvamasıyla mezarlıkta belirlenen ölçülere göre kabirler yeniden düzenlendi. Yıllar boyunca düzensiz bir şekilde defin işleminin yapılması nedeniyle boş mezarın kalmadığı mahallede emekli öğretmenin hayali sayesinde 130 adet boş mezar yeri daha kazandırıldı. Tek tip mezar taşının da hayata geçirildiği mahalle mezarlığı görenlerin ilgisini çekiyor.

10 yıl önce hayalini gerçekleştirdiğini belirten emekli öğretmen Neşat Köse, “Öğretmenliğim sırasında Çanakkale’ye geziye gitmiştim. Çanakkale’de şehitlikleri dolaşırken oradakilerin çok düzenli olduğunu gördüm. Oradakilere göre bizim mezarlıklarımızı düzensiz gördüm. Conkbayırı’ndan gelirken Anzaklar’ın, Fransızlar’ın mezarlarını gördüm. Çok düzenli çiçekler içeresinde. Mesleğim devam ettiği için o zamanlar pek ilgilenemedim ancak bu bende uhde kaldı. Emekli olursam müsait zaman bulursam bunu kendi mahallemde uygulamaya koyacağım dedim. Nitekim 2012 yılında bu imkânı buldum. Mahallemdeki mezarların düzensizliğini gidermek için bir faaliyete giriştim, sonunda bu hale getirdim. Bu hale gelirken de halkımızın alıştığı belli bir düzen var. Mezarlıklar düzensiz yerleşmiş kimisi geniş, imkanı olan türbe şeklinde yapmış. Halbuki burası herkesin eşit olacağı bir yer. Bunları vatandaşa anlatarak ikna etmeye çalıştım. Zorluklar çektim ama sonunda başardım. Daha sonra vatandaşların da desteği ile bugünkü hale getirttik. Kendi imkânlarımı kullandım vatandaşların desteğini aldım ve bölgemizde örnek bir şekilde bunu yapmaya çalıştık” dedi.

“Mezar yerlerinde oynama kayma yapmayacağımıza ikna ettim”

Mezarlığı görenlerin şaşırdığını dile getiren Köse, “Yaklaşık 10 yıl önce bunu başlattık. Şu anda burada 300’ün üzerinde mezar yeri var. Burasını düzenlemeye karar verdiğim zaman vatandaşlarda şöyle bir intiba vardı düzensiz olduğu için mezarlığımız bitmiş durumdaydı. Herkes ’Mezar yeri yok başka bir yer mi alalım’ derken ben onlara ’Hayır burada imkanımız da yerimiz de var ancak düzensiz’ dedim. Bu düzeni yerleştirmemiz lazımdı. Zor da olsa ikna oldular, o düzeni sağladık bu düzeni sağladığım zaman 130 mezar yeri çıkmıştı. Şuanda 100 civarında boş yerimiz var. Aşağı kısımda okulun bulunduğu yerde de bu düzenlemeyi yaptım. Orada da 430 civarında mezar yerimiz var. Bunu görenler, çevreden, dışarıdan gelenler ’Bu nasıl oldu’ demeye başladılar. Önce bunun krokisini çizdim. Vatandaşa mezar yerlerinde oynama kayma yapmayacağımızı ikna ettim. Nitekim gördüler kenarlardan ölçüler alarak hem mezarın yerini mesafelerini tespit ettim. Eskiden yerleşmiş hiçbir mezarın yerini kaldırmadık. Hepsinin tek tek yerlerini başlıklarıyla yazdık krokisini hazırladık” şeklinde konuştu.

“Sadece kendi bölgemizin insanı buraya defin oluyor”

Mezar taşlarının tek tip olduğuna dikkat çeken Köse, “Mezarlığımızı gelip gören belediye yetkililerinden olsun dışardan gelenler olsun nasıl yapıldı diye sorup bilgiler alıyorlar. Bazı mahallelerden gelip ’Bize de yardımcı olabilir misin’ diye taleplerde bulunan oldu, biz de kendilerini gösterdik. Dışardan sadece kendi bölgemizin insanı buraya defin oluyor. Bu bölgede doğanların bu semtlerde doğanların defin olabileceği bir yer. Burası dedelerimizin vakfı herhangi bir ücreti yok. Mezarlıklarımız tek başlıklı. İnşallah görenlere örnek olur, neslimize manevi değerlerimize bir katkısı olarak düşündük ve yaptık. Allah nasip etti becerdik. Komşularımızın desteği ile sonuçlandırmış olduk” diye konuştu.

“Aynı Çanakkale şehitliğine benziyor”

Mezarlığı mahalle sakinlerinin imkanları ile yaptıklarını vurgulayan mahalle sakinlerinden Osman Saraç da “Burası çok kötü durumda dikenlik idi. Büyüklerimizin katkısıyla kendi imkânlarımızla bu hale getirdik. Her şeyi kendimiz imkânlarımızla beden gücümüzle yaptık. Dışardan katkı veren olmadı. Dışardan gelenler çok beğeniyor. Aynı Çanakkale şehitliğine benziyor” derken, mahalle sakinlerinden Hüseyin Cömert ve Yılmaz Demirci ise “Mahallenin katkısıyla kendi imkânlarımızla bu hale getirdik. Çanakkale Şehitliği’ne benziyor, oraları andırıyor. Çanakkale’deki şehitliğe gittim gördüm burası da aynısı gibi. Oradaki projeye uygun yapıldı. Allah yapanlardan razı olsun. Mahallemizin en güzel yeri burası. Her cenazeye gelen mutlaka nasıl yapıldığını soruyor. Birlik beraberlik içerisinde başardık. Her şeyi kendi gücümüz imkanımızla yaptık” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli