CEZAYİR (AA) – Cezayir, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) reform yapılması ve Afrika Birliği’ne daimi üyelik verilmesi çağrısı yaptı.
Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, ülkenin kuzeybatısındaki Vahran (Oran) kentinde düzenlenen 9. Afrika'da Barış ve Güvenlik Sempozyumu'nun açılışında konuştu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğinde adaletsizlik olduğunu ve bunun yaklaşık 80 yıldır süregeldiğini savunan Lamamra, BMGK'da reform yapılması ve Afrika Birliği’ne daimi üyelik verilmesi çağrısında bulundu.
Lamamra, “Afrika, BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması ve yaklaşık 80 yıldır kendisine dayatılan tarihsel adaletsizliğe son vermek için davasını tekrar tekrar gündeme getirme hakkına sahiptir.” dedi.
Küresel zorluklarla etkili ve verimli bir şekilde mücadele etmek için çoğulcu, katılımcı, kapsamlı ve dengeli bir sisteme acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Lamamra, şunları söyledi:
“Cezayir, Afrika'da barış ve istikrar için aktif bir güç olarak rolünü oynamaya devam edecek ve sorunlara Afrika çözümlerinin uygulanmasına tam destek sağlayacaktır.”
Bu sabah Oran'da başlayan 9. Afrika'da Barış ve Güvenlik Sempozyumu, 3 gün sürecek.
Sempozyum, “BM Güvenlik Konseyi'nin yeni Afrikalı üyelerini Afrika kıtasında barış ve güvenlik konularını ele almaya hazırlanırken desteklemek” başlığını taşıyor.
Sempozyuma, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'ne üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi'nin Afrikalı üyeleri, Afrikalı kuruluşlar ile BM uzmanları ve üst düzey temsilcilerin yanı sıra özellikle bakanlar düzeyinde üst düzey katılım gerçekleşiyor.
Cuma günü sona erecek sempozyum, Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi ile BM Güvenlik Konseyi'nin Afrikalı üyeleri arasındaki işbirliğini ve koordinasyonu, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde Afrika çıkarlarını savunmaya ilişkin görevlerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Cezayir, daha önce birçok kez BM Güvenlik Konseyi'nde Afrika kıtasına karşı "tarihi adaletsizlik" olarak adlandırdığı duruma, iki daimi sandalye verilerek son verilmesi çağrısında bulunmuştu.
– BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi, 10’u BM Genel Kurulu tarafından iki yılda bir seçilen, 5’i de daimi olmak üzere 15 ülkeden oluşuyor.
ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşan daimi üyelerin veto yetkisi var, bu da BMGK'da bazı kararların verilmesini engellemelerini sağlıyor.
Şu anda BM Güvenlik Konseyi üyeliğinde Kenya, Gabon ve Gana olmak üzere 3 Afrika ülkesi bulunuyor.