CEZAYİR (AA) – Cezayir Anayasa Mahkemesi Başkanı Ömer Belhac, ülkesinin kurumlara yönelik denetimi artıracak ve yargı bağımsızlığını koruyacak şekilde yasalarını gözden geçirdiğini söyledi.
Belhac, Beşiktaş'taki Swissotel The Bossphorus'ta düzenlenen İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı Açılış Kongresi kapsamında organize edilen "Temel Hakların Korunmasında Mahkemelerin Rolü" başlıklı sempozyumda konuştu.
Konuşmasına, programın düzenlenmesine vesile olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek başlayan Belhac, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelerin ilk "Anayasa ve Yargıtay Konseyleri Paneli"nin girişimcisi olan Türkiye Anayasa Mahkemesi'ne de şükranlarını sundu.
Belhac, bu çerçevede 2018'de İstanbul'da düzenlenen konferansta İİT ülkeleri arasında konuyla ilgili koordinasyonun başlatıldığına işaret etti.
Cezayir Anayasa Mahkemesi ve öncesindeki Anayasa Konseyi'nin, Türkiye'nin İİT ülkeleri arasında anayasal adalet için başlattığı bu koordinasyon girişimine icabet edenlerin başında geldiğini söyleyen Belhac, 2018 ve 2021'deki konferanslardan sonra bugünkü kurucu konferansın da başarılı olması temennisinde bulundu.
– "Adalet yüce değerlerin zirvesinde yer alıyor"
Belhac, "Aramızdaki işbirliğinin giderek artması, özellikle anayasa yargısı konusunda özverili çalışmaları göstermektedir." dedi.
İİT ülkeleri arasında bu alandaki işbirliği ve tecrübe alışverişleriyle demokrasi ve özgürlüklere katkı sunmanın hedeflendiğine işaret eden Belhac, İİT'ye üye ülkelerin en önemli ortak noktasının da değerlerinin ve anayasal kurumlarının İslam dininden beslendiğini ifade etti.
Bu nedenle söz konusu ülkelerde adaletin yüce değerlerin zirvesinde yer aldığını dile getiren Belhac, hatta bu değere bağlı kalmakla ancak kalkınma ve refahın elde edilebileceğine vurgu yaptı.
– "Cezayir, güçlü reformları hayata geçirme çabaları çerçevesinde burada bulunuyor"
Cezayir Anayasa Mahkemesi'nin de bu değerleri kendisine hedef edindiğini dile getiren Belhac, "Cezayir'deki Anayasa kurumu da Cezayir halkının barış, hoşgörü ve ulusal uzlaşıya bağlılığını pekiştirdiği gibi nefret ve ötekileştirmeleri de önlemeye yöneliktir." dedi.
Cezayir'in bölgesel ve uluslararası rolüne kavuşma çabalarına dikkati çeken Belhac, Cezayir'in çok güçlü reformları hayata geçirme çabaları çerçevesinde bu konferansta yer aldığını söyledi.
Cezayir'in kurumlara yönelik denetimi artıracak ve yargı bağımsızlığını koruyacak şekilde yasalarını gözden geçirdiğinin altını çizen Belhac, buna paralel olarak da halkın beklentileri doğrultusunda siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştirdiğini kaydetti.
Cezayir Anayasa Mahkemesi Başkanı Belhac, bu konferansla daha iyi, barışçıl bir yaşam, hoşgörü ve başkalarına saygı yönünde güzel sonuçlar elde edeceklerine inandığını aktardı.
– İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı'nın kuruluş konferansı
İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin yüksek yargı yetkililerinin katılımıyla ilki İstanbul'da 2018'de ve ikincisi 2021'de düzenlenen toplantıların ardından, İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı'nın kurulmasına karar verilmişti.
İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı'nın İstanbul'da düzenlenen açılış toplantısıyla kuruluş süreci tamamlanıyor.
Yurt dışındaki 36 ülkeden katılımın sağlandığı etkinlik, yarın düzenlenmesi planlanan Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı (TÜRK-AY) ile devam edecek.