PEKİN (AA) – Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'i ziyaret eden Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şi, görüşmede, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamındaki liman ve demir yolu projelerini hızlandırma çağrısında bulundu.
Projelerin, Çin'den Avrupa'ya uzanan Tarihi İpek Yolu güzergahı ve deniz bağlantısındaki ticareti canlandırmayı amaçlayan Kuşak ve Yol Girişimi için emsal nitelikte olduğunu vurgulayan Şi, bu kapsamda Pakistan'ın batısındaki Gwadar Limanı'nın destekleyici altyapı çalışmalarının tamamlanarak bölgesel kalkınmadaki itici rolünün açığa çıkarılması gerektiğini belirtti.
Şi ayrıca ülkenin en büyük kenti Karaçi'yi kuzeydeki Peşaver ile doğudaki diğer şehirlere bağlayan ML-1 Demir Yolu ile Karaçi Çevre Demir Yolu'ndaki restorasyon ve geliştirme çalışmalarının erken tamamlanabilmesi için gereken koşulların sağlanmasının öneminin altını çizdi.
Çin'in Sincan Özerk Bölgesi ile Pakistan'ın güneyini demir yolu, kara yolu ve enerji nakil hatları ile birbirine bağlamayı amaçlayan CPEC projelerinin toplamda yaklaşık 62 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.
Projeler son dönemde Kovid-19 salgınının yol açtığı kısıtlamalar ayrıca tedarik zincirlerindeki sorunlar ve finansman teminindeki sıkıntılar nedeniyle yavaşlamıştı. Pakistan'da bu yıl yaşanan sel felaketinin yarattığı yıkım da İslamabad yönetimini, kaynakları yeniden inşa çabalarına aktarma zorunluluğuyla karşı karşıya bıraktı.
Öte yandan Şi, Şerif ile görüşmesinde CPEC projelerinde çalışan Çin vatandaşlarının güvenliğine dair endişeleri de dile getirdi.
Ülkenin batısındaki Belucistan bölgesinde ayrılıkçı terör örgütü Belucistan Kurtuluş Ordusu, Pakistan'daki Çin vatandaşlarını hedef alan terör eylemleri gerçekleştirmişti.
Pakistan Başbakanı Şerif, Çin Komünist Partisinin önceki hafta düzenlediği 20. Ulusal Kongresi'nin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk liderlerden biri oldu.
Nisanda göreve gelen Şerif'in Çin'e yaptığı ilk ziyaretinin iki ülke arasında ekonomik iş birliğine odaklanması dikkati çekti.
Pekin yönetimi, Pakistan ile ikili ilişkisini "her koşulda üst düzey stratejik iş birliği" olarak tanımlıyor. İki ülke arasında çok sayıda ortak ulaştırma ve altyapı projesinin yanında diğer alanlarda da yatırım ve finansman ilişkisinin arttığı gözleniyor.