İSTANBUL (AA) – Mütefekkir ve mutasavvıf yazar Samiha Ayverdi, "Doğumunun 117. yılında Samiha Ayverdi" paneliyle Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde anıldı.
Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen panelde, Ayverdi'nin hayatı, eserleri, Boğaziçi ve İstanbul yazıları, düşünce dünyası ve şahsiyeti uzman konuklarca değerlendirildi.
Gazeteci ve yazar Beşir Ayvazoğlu'nun yönetimini yaptığı panele, Türkolog yazar Zeynep Uluant, Prof. Dr. Abdullah Uçman ve Prof. Dr. Kenan Gürsoy konuşmacı olarak katıldı.
– "Kendisine yazılan her mektuba cevap vermiş"
Uluant, babası Ergun Göze vasıtasıyla Samiha Ayverdi'yle tanıştığını belirterek, "Samiha Hanım ve ailesi milli hassasiyetleri son derece yüksek insanlardı. Aile dostuyduk ve sık sık görüşürdük. Yıllar sonra Samiha Hanım'ın torunuyla evlendim. Samiha Hanım çok mütevazı bir insandı." dedi.
Ayverdi'nin hayatının hiçbir devresinde maddi ferahlık içinde yaşamadığına dikkati çeken Uluant, usta yazarın İstanbul'u yürüyerek gezmeyi çok sevdiğini söyledi.
Zeynep Uluant, Ayverdi'nin çok verimli bir yazar olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Şu anda 50'nin üzerinde oldu, daha çıkacak eserleri de var. 1993 senesinde vefatından sonra yayına hazırlanmamış metinlerini Aysel Yüksel Hanım'a yardım ederek hazırladık. Çok sayıda mektubu var. Kendisine yazılan her mektuba cevap vermiş. Ayverdi Enstitüsü olarak mektuplarını hazırladık. Sohbetlerini hazırlıyoruz, o da hacimli bir eser olacak. Yakında okuyucularla buluşturacağız."
– "İstanbul'u en ince ayrıntılarına kadar anlatırdı"
Prof. Dr. Abdullah Uçman da Samiha Ayverdi'yi 1970'li yıllarda Kubbealtı'nda düzenlenen seminerlerde dinleyerek tanıdığını ifade etti.
Uçman, Ayverdi'nin "Mesihpaşa İmamı", "Boğaziçi'nde Tarih" ve "Abide Şahsiyetler" eserlerini üniversite yıllarında okuduğunu dile getirerek, "Onun eserlerinde İstanbul'u ve İstanbul'un tarihini koklarsınız adeta. En ince ayrıntısına kadar İstanbul'un kadim semtlerini ve orada geçen hayatları anlatır. Samiha Ayverdi eğer bugün hayatta olsaydı, kendisinin daha 1950'li yıllarda ah vah ettiği İstanbul'un bugünkü manzarasına da şahit olsaydı, bu şehirde yaşamaktan mutlu olmazdı." şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kenan Gürsoy ise karakterinin şekillenmesinde Samiha Ayverdi'nin çok büyük etkisi olduğuna vurgu yaparak, şunları anlattı:
"O büyük bir mütefekkirdir. Bir tefekkür hanımefendisidir. Bir tarih, medeniyet, insan, şehir ve şahsiyet mütefekkiridir. Kendimi bilmeye başladığım o zamanlardan itibaren onu büyük bir hayranlık içinde gördüm. Bir tarafıyla çok yakın, gördüğümüz zaman içimizin aydınlandığı diğer veçhesiyle de hiç ulaşamayacağımız bir şahsiyetti. Korkmuyorsunuz ama kendinizi bir toparlama ihtiyacı hissediyorsunuz karşısında."
Çocukluk ve gençlik dönemlerini Ayverdi'nin nasihat ve tavsiyeleriyle geçirdiğini kaydeden Gürsoy, Ayverdi'nin Türk ve İslam medeniyetinin büyüklüğünü daima ele alarak, medeniyetlerine yabancılaşmamaları hususunda öğütler verdiğini ifade etti.
Yaklaşık bir buçuk saat süren panelin sonunda, panelistler katılımcıların sorularını yanıtladı.