DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dr. Miyuki Aoki Girardelli, “Japonya Festivali”nde mimar İto Chuta'yı anlattı

ABONE OL
Aralık 12, 2022 22:35
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Türkiye'deki Japonya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "Japonya Festivali" kapsamında düzenlenen etkinlikte Japon mimar İto Chuta konuşuldu.

Türkiye'de yaşayan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Meiji dönemi mimarisi ve İto Chuta'nun Osmanlı coğrafyasında seyahat ederken, elde ettiği izlenimleri çevrim içi etkinlikte katılımcılara anlattı.

Türkçe olarak slaytlar eşliğinde sunum yapan Girardelli, İto Chuta hakkında akademik çalışmalar yaptığını, daha önce İstanbul'da da 2010 Japonya Yılı kapsamında Türkiye – Japonya ilişkilerinin başlangıç döneminde İstanbul'u ziyaret eden iş adamı ve çay merasimi üstadı Yamada Torajiro, mimar Ito Chuta ile Budist din adamı, araştırmacı Otani Kozui'yi anlatan "Hilal ve Güneş" sergisinin açıldığını aktardı.

Chuta'nın ilk defa Japonya mimarlık tarihini yazan kişi olduğuna işaret eden Girardelli, yine Chuta'nun 1902- 1905 arasında 3 yıl 3 ay dünya gezisine çıktığını ve bu süreçte de mimari araştırmalar yaptığını söyledi.

Girardelli, bir mimar olarak Japonya'da ilk nişan alan kişinin de 1867'de dünyaya gelen Chuta'nun olduğunun altını çizerek, usta mimarın aynı zamanda başarılı bir çizer ve manga sanatçısı tarafına dikkati çekti.

Ito Chuta'nun mimari çizim çalışmalarından da konuşmasında bahseden Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Chuta'nun ayrıca Avrupa üzerinden trenle İstanbul'a geldiğini belirterek, "Chuta, hayatı boyunca saha defterleri tuttu ve toplam 76 tane defteri var. İlk 12 cildi bu defterlerin dünya gezisine ait. Bu 12 cildin 3'te biri de Osmanlı İmparatorluğu hakkında notlardır. Bu aslında çok önemli bir nokta." dedi.

Girardelli, usta mimarın İstanbul'un yanı sıra Ankara, Bursa, Antakya gibi birçok şehri gezdiğini de ifade ederek, "Chuta, bir yeri gezerken önce harita çiziyor, çizdikten sonra gezmek istediği yerleri listeleyerek haritaya yerleştiriyor ve sonra teker teker not aldığı yerleri geziyor. Küçüklükten beri çok iyi bir coğrafya bilgisi var." diye konuştu.

Chuta'nun Osmanlı coğrafyasında Bizans mimarisi adına araştırmalar ve çizimler yaptığını da söyleyen Girardelli, çalışmalarında Batılı kaynaklardan istifade ettiğini de sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli