DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

DSÖ, yoksul toplumların “daha iyi kaynaklara sahip olmalarının sağlanması” yönünde çağrıda bulundu

ABONE OL
Kasım 29, 2022 20:20
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CENEVRE (AA) – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaralanmalar ve şiddet olayları dolayısıyla dünya çapında günlük 12 bin kişinin öldüğü yoksul toplumların "daha iyi kaynaklara sahip olmalarının sağlanması" çağrısında bulundu.

DSÖ tarafından yayımlanan rapora göre, 5-29 yaşındaki insanların ölümüne yol açan ilk 5 nedenden 3'ünü yaralanma, intihar ve cinayet oluşturuyor.

Yaralanma neticesinde gerçekleşen ölümler arasında düşme, boğulma, yanma ve zehirlenme de yer alıyor. Yaralanmaya bağlı yıllık gerçekleşen 4,4 milyon ölümden yaklaşık 3'te 1'i trafik kazası, 6'da 1'i intihar, 9'da 1'i cinayet ve 61'de 1'i ise savaş ile çatışmalardan kaynaklanıyor.

DSÖ, yaşanan bu eşitsizlik ve yaralanmaya bağlı ölümlere ilişkin birçok etkili ve düşük bütçeli müdahalenin de mümkün olduğunu belirtiyor.

– Siyasi irade ve yatırım eksikliği

Raporda, birçok ülkede önlemlerin yeterli düzeyde uygulanmamasının siyasi irade ve yatırım eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çekildi.

Yoksul toplumlarda yaralanmalar ve şiddet olayları nedeniyle her yıl yaklaşık 12 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, bu toplumlar için daha iyi sağlık kaynağı sağlanması çağrısında bulunuldu.

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Yoksulluk içerisinde yaşayanların yaralanma olasılığı, zenginlere göre daha fazla." ifadesini kullandı.

Sağlık sektörünün, yetersiz hizmet alan topluluklara daha fazla hizmet götürülmesini savunduğunu belirten Ghebreyesus, bunun eşitsizlikleri ele alma ile yaralanma ve şiddeti önlemede de önemli bir role sahip olduğunu kaydetti.

DSÖ'nün Sağlığın Sosyal Belirleyiciliği Bölümü Başkanı Dr. Etienne Krug da "Her yıl milyonlarca ailenin bu gereksiz ıstırabını dindirmek için hızlandırılmış eylem gerekiyor. Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bu etkili önlemler, hayat kurtarmak için ülkeler ve toplumlar arasında ölçeklendirilmelidir." ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli