İSTANBUL (AA) – Enuygun.com, termal sularla ilgili merak edilenleri ve termal otel rezervasyonlarıyla ilgili öne çıkan verileri derledi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, havaların soğumasıyla birlikte termal otellere ilgi artıyor. Özellikle belirli hastalıkları olan kişiler, rahatsızlıklarına uygun özellikte bir termal su kaynağı seçerek şifa bulmak istiyor.
Bu sayede de sonbahar ve kış mevsimlerinde termal otel satışları artış gösteriyor. Bu yıl aralık ayında yapılan termal otel rezervasyonlarının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını açıklayan Enuygun.com, termal suların hangi rahatsızlıklar üzerinde etkili olduğunu da kaynaklardan yola çıkarak derledi.
Termal sular; romatizma, kireçlenme, cilt rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığa iyi geliyor. Ülkenin popüler kaplıca bölgeleri denildiğinde akla ilk olarak Afyon, Yalova, Denizli, Kütahya ve Bursa geliyor. Bu şehirlerde yer alan termal suların hepsi farklı sıcaklıklarda ve içeriklerinde farklı mineralleri barındırıyor.
Buna göre, sıcaklığı 40-71 derece arasında değişen Afyon Gazlıgöl kaplıca suları klorür, iyodür, bromür ve florür açısından zengin bir içeriğe sahip. Gazlıgöl kaplıcalarındaki termal su, solunum yolu hastalıkları ve cilt kusurları başta olmak üzere idrar yolu problemleri, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Sıcaklığı 55-60 derece aralığında değişen Yalova kaplıcalarında da toplamda 30 farklı mineral çeşidi bulunuyor. Sıcak su kürü olarak yararlanılan Armutlu termal suyu ağrılı kas hastalıkları, kadın hastalıkları, diyabet, gut ve ortopedik hastalıkların yanı sıra böbrek taşları üzerinde de etkili oluyor.
– Termal oteller her bütçeye hitap ediyor
58 derece sıcaklıktaki Denizli Karahayıt kaplıcaları, kırmızı renkteki termal sularıyla öne çıkıyor. Stres kaynaklı psikolojik sorunlar, uykusuzluk, bel ve boyun fıtıkları Karahayıt kaplıcalarının olumlu etki sağladığı rahatsızlıklardan.
33,8 derece sıcaklıktaki Kütahya Tavşanlı kaplıcaları ise magnezyum, kalsiyum ve bikarbonat açısından zengin bir içeriğe sahip. Tavşanlı kaplıca suyu romatizma, cilt hastalıkları, Cerebral Palsy ve spor yaralanmalarına iyi geliyor.
40 derece sıcaklıktaki Bursa Oylat kaplıcaları da direkt girilebilen özellikteki termal sulardan. Tansiyon, çocuk felci, romatizma, gut, kadın hastalıkları ve egzama Oylat termal suyunun olumlu etkili olduğu rahatsızlıklardan.
Enuygun, bu kaplıcaların yanı sıra termal suyun faydalarından yararlanmak isteyenlerin rotalarını Kozaklı, Kuzuluk, Gönen, Göynük ve Kızılcahamam kaplıcalarına çevirebileceklerini açıkladı.
Kaplıcaların şifa dolu sularından faydalanmak isteyenler iki kişilik geceliği 330 TL'den başlayan fiyatlarla rezervasyon yaptırabiliyor.
– "Kullanıcıların yüzde 45'i termal otellerde tek gece konaklamayı tercih ediyor"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Enuygun Otel Servisleri Müdürü Alp Kayar, havaların soğumasıyla birlikte termal otel satışlarının artmaya başladığını belirterek, "Satışlarımız bize bu yıl termal otel satışlarımızın geçen yılın aynı döneme göre yüzde 35 arttığını gösteriyor ve en çok termal otel rezervasyonu yaptırılan şehirlere baktığımızda Bursa, Afyon ve Yalova şehirlerinin ilk üçü oluşturduğunu görüyoruz. Bursa ve Yalova'nın ilk üçte yer almasında İstanbul'da yaşayanların günübirlik seyahatleri ya da hafta sonu tatilleri için bu şehirleri tercih etmesinin etkisi büyük. Gazlıgöl ise dünya çapında bir kaplıca. Bu özelliği sayesinde çok sayıda kişi şifa bulmak için rotasını Gazlıgöl'e çeviriyor." ifadelerini kullandı.
Verilere göre termal otel rezervasyonu yaptıran kişilerin rezervasyonlarının yüzde 45'inin tek günlük olmasına da değinen Kayar, şunları kaydetti:
"Termal tesislerin kendilerini yenilemeleri ve modern otelcilik anlayışı ile yeniden tasarlanmaları, bu ürüne olan bakış açısını sadece sağlık sorunları için uzun süreli konaklamalar yapılan oteller olmaktan çıkardı. Termal oteller, yoğun çalışma tempolarından dolayı dinlenmek isteyenler için SPA uzmanlığı olan oteller kategorisinde adlandırılmaya başladı. İstanbul, Ankara gibi merkezlere yakın büyük şehirlerde yaşayanlar, keyifli bir hafta sonu geçirmek istediklerinde artık yıllık izinlerini beklemek zorunda olmadan, gelişen ulaşım ağının da yardımı ile kısa süreliğine bu tesisleri tercih ediyorlar. Termal oteller, doktor tavsiyesi ile halen uzun süreli kürler için kullanılıyor ancak tek gece ya da iki günlük tesis kullanımları daha da artacak gibi görünüyor.
Termal otellere gitmeyi tercih eden kişiler, genellikle bir rahatsızlıktan şikayetçi ve kaplıca sularını da bu rahatsızlık için şifa kaynağı olarak görüyorlar. Hem termal otellerin, rahatsızlığı olan kişiler için önemli bir şifa kaynağı olması hem de termal oteller arasında uygun fiyatlı seçeneklerin olması sayesinde bu otellere olan talebin yaz aylarına kadar düşmeyeceğini ve önümüzdeki yıllarda bu talebin daha da yükseleceğini öngörüyorum."