İSTANBUL (AA) – EY Türkiye ve SAP Türkiye iş birliğiyle düzenlenen "İş Süreçlerinde ve Dijital Dönüşümde Sürdürülebilirlik Yol Haritası" etkinliği İstanbul'da düzenlendi.
EY Türkiye'den yapılan açıklamaya göre etkinlik, farklı sektörlerde faaliyet gösteren öncü şirketlerin sürdürülebilirlik liderlerini bir araya getirdi.
EY ve SAP'ın sürdürülebilirlik alanındaki küresel ve yerel iş liderlerinin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte sürdürülebilirlik alanındaki en güncel konulara yer verildi.
Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin sürdürülebilirlik alanındaki üst düzey temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) alanındaki önemli gelişmeler paylaşıldı.
Başarı hikayesi niteliğindeki projelerin aktarıldığı oturumlarda en yeni trend ve regülasyonların yanı sıra organizasyonların karbon ayak izine ve karbon emisyonuna ilişkin raporlama ölçütleri ve hızla değişen müşteri beklentileri tartışıldı.
Etkinlikte çeşitli sektörlerin ve farklı ölçeklerdeki işletmelerin günümüzde karşı karşıya oldukları riskler ve zorluklar ile başa çıkma yolları da ele alındı.
– "Sürdürülebilirlik, bugün organizasyonlar için çok boyutlu bir yolculuk haline geldi"
Verilen bilgiye göre, açılışını EY EMEIA İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Jan Niewold ve SAP EMEA-South Bölgesi Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Carlos Diaz’ın yaptığı etkinlikte, örnek nitelikteki sürdürülebilirlik yol haritaları paylaşıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY EMEIA İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Servisleri Lideri Jan Niewold, ESG’nin temel iş stratejisine ve operasyonlara dahil edilmesinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilirlik, bugün organizasyonlar için çok boyutlu bir yolculuk haline geldi. Gelinen noktada ESG işlerin en temelinde, stratejilerin de tam merkezindeki yerini almış durumda. Organizasyonlar uzun vadeli değer yaratmaları için tüm paydaşlarının giderek artan talep ve beklentileri ile karşı karşıya. Çalışanlar, tüketiciler ve yatırımcılar bu alanda artık kârlılığın daha ötesinde, güçlü bir hesap verebilirlik ve performans talep ediyor. Böyle bir ortamda işletmeleri sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarıyla karşılayacak biçimde dönüştürmek, çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerinin iş modellerine, karar verme ve sermaye tahsisine entegrasyonu ile mümkündür."
Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde SAP'ın art arda 15 yıl boyunca en sürdürülebilir yazılım şirketi olduklarını belirten Carlos Diaz, sürdürülebilirliğin, bir gün veya bir yıl değil, sürekli devam edilmesi gereken kurumsal bir yolculuk olduğuna dikkati çekti.
Diaz şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sürdürülebilirlik tek başına bir şirketin ulaşabileceği bir hedef değildir. Resmî kurumlardan yatırımcılara, sivil toplum kuruluşlarından tedarikçilere, çalışanlardan müşterilere kadar bütün ekosistemin katkısını gerektirir. SAP olarak müşterilerimizin dijitalleşme planları dahilinde uygulayacakları en doğru sürdürülebilirlik yönteminin ERP üzerinden ESG'ye geçmek olduğunu düşünüyoruz.
Çünkü ERP ile bütüncül sürdürülebilirlik raporlaması ve yönetimine yani sürdürülebilirlik muhasebesi sistemine sahip olan şirketler, mevcut durumunu tespit ettikten sonra karbon emisyonunu sıfırlama, atıkları azaltma gibi hedeflerini yönetebiliyor. SAP olarak hem mevcut çözümlerimizin sürdürülebilirlik süreçlerine hizmet edebildiği hem de değişen ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanmış yeni bulut çözümlerle zenginleşen, geniş ve derin bir portföy sunuyoruz."
Etkinlik çerçevesinde sektör temsilcilerinin katılımıyla "Sürdürülebilir Gelecek için Şirket Stratejileri" başlıklı oturumda, EBRD Türkiye Başkan Vekili Hande Işlak, Sabancı Holding Sürdürülebilirlik Direktörü Derya Özet Yalgı, SAP Türkiye Çözüm Grubu Direktörü ve Sürdürülebilirlik Ekip Lideri Tuna Atmaca sürdürülebilirliğin geleceği hakkında görüşlerini paylaştı.
Etkinlikte EY Türkiye Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Danışmanlığı Lideri Arda Karaçelebi ile SAP Türkiye Tedarik Zinciri ve Sürdürülebilirlik Çözümleri Yöneticisi Sabri Engin Ergör de değer zincirinde sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu.
Sürdürülebilirlik yolculuğunda başarı için veri rolünün altının çizildiği oturumlarda verilerin toplanıp güvenli biçimde saklanmasının ve işlenip değerlendirilmesinin önemi de vurgulandı.
Bunun yanı sıra, tedarik zincirleri de dahil olmak üzere kurumların karbon emisyonlarını uçtan uca, gerçek zamanlı ve detaylı olarak takip etmelerini ve görünür hale getirmelerini sağlayacak çözümler ve ipuçları da paylaşıldı.