RABAT (AA) – Fas, Batı Sahra meselesinde siyasi çözümün yalnızca özerklik planıyla mümkün olduğunu yineledi.
Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Nasır Burita, başkent Rabat'ta Birleşmiş Milletler (BM) Batı Sahra Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Fas BM Daimi Temsilcisi Ömer Hilal ile bir araya geldi.
Görüşmede Fas tarafının, ülkenin egemenliği ve ulusal toprak bütünlüğü çerçevesinde Batı Sahra meselesinde siyasi çözümün "yalnızca özerklik girişimiyle" mümkün olduğunu vurguladığı ve bu meselede "gerçekçi, pratik, sürdürülebilir ve uzlaşmaya dayalı bir siyasi çözüme ulaşma" konusunda kararlı olduğunu kaydettiği aktarıldı.
BM Batı Sahra Özel Temsilcisi De Mistura, 4 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada, Batı Sahra'ya gerçekleştirmeyi planladığı ziyareti iptal ettiğini duyurmuş ancak nedenine ilişkin bilgi vermemişti.
De Mistura daha sonra bölgeye yapacağı ziyaretlerde Batı Sahra'ya gitmeyi umduğunu ifade etmişti.
– Batı Sahra sorunu
İspanya'nın eski sömürgesi Batı Sahra'dan 1976'da çıkmasıyla Fas bu bölgeyi topraklarına katmış ve ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında günümüze kadar devam eden sorunlar başlamıştı.
Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunarak Batı Sahra'da "genişletilmiş özerklik" teklif ediyor. Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor ve kendi kaderini tayin için referandum çağrısında bulunuyor.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020'de, ülkesinin Fas'ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki egemenliğini tanıdığını ve bölgedeki Dahla kentinde bir ABD konsolosluğunun açılacağını duyurmuştu.
Rabat yönetimi de aynı gün, 2000 yılında askıya aldığı İsrail ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı almıştı.