ANKARA (AA) – Filipinler, Çin’in ihtilaflı Güney Çin Denizi’nde yeni yapım faaliyetlerinde bulunduğuna ilişkin haberlerin ardından bölgedeki askeri varlığını arttıracağını bildirdi.
Filipinler Savunma Bakanlığının askeri varlığı güçlendirme kararı, Çin’in tartışmalı Spratly Adalarında yeni yapay adalar oluşturmak için faaliyetlerini arttırdığına yönelik haberlerin basına yansımasının ardından geldi.
Bakanlığın açıklamasında, Çin’in ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki yerlerde hak iddiasının ve ihlalinin, Filipinler’in egemenlik iddia ettiği Pag-asa olarak adlandırılan Tithu Adalarına “tehdit” oluşturduğu kaydedildi.
Çin’in faaliyetlerinin deniz güvenliğini ve bölgesel istikrarı tehlikeye attığı belirtilen açıklamada, Çin’e uluslararası hukuka uygun hareket etmesi ve ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde gerilimi arttırmaya yönelik faaliyetlerinden kaçınması çağrısı yapıldı.
Bloomberg’in ismini vermek istemeyen Batılı yetkililere dayandırdığı haberinde, Çin’in Spratly Adalarının kuzeyindeki Eldad Resifi’nde yeni yapım çalışmalarında bulunduğu ileri sürülmüştü.
Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Mao Ning, haberi “tamamen uydurma” olarak nitelemişti.
– Güney Çin Denizi anlaşmazlığı
Çin, 1947'de yayımladığı "Dokuz Çizgi Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Deniz altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.
Pekin'in ihtilaflı bölgede inşa ettiği yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırması da ABD ve bölge ülkeleriyle gerginliğe yol açıyor.
Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa" olarak adlandırılıyor.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.