GELSENKİRCHEN (AA) – Almanya'nın Gelsenkirchen kentindeki Fenerbahçeliler Derneği, Kanadalı Sırp yönetmen Boris Malagurski tarafından çekilen ve Sırpların özgürlük mücadelesini anlatan filmin dernek salonunda gösterilmesine ilişkin açıklamada bulundu.
Derneğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, talihsiz olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü kaydedilirken, "22 Ekim'de derneğimize, lokalimizi bir günlüğüne kiralamak istediğini belirten bir şahıs gelmiştir. Salonumuzu 24 Ekim'de kiralamak isteyen şahsa daha önceki uygulamalarda olduğu gibi hangi amaçla kiralanmak istendiği sorulmuş, şahıs salonda sosyal amaçlı bir toplantı gerçekleştireceklerini söylemiştir." ifadelerine yer verildi.
Şahıstan söz konusu filmin gösterileceğine yönelik hiçbir açıklama alınmadığı aktarılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:
"Srebrenitsa soykırımının büyük acısını hala bedenimizin tüm zerrelerinde hissediyoruz. 1992-95 yılları, Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da Sırp milliyetçiler tarafından Boşnak kardeşlerimize karşı işlenen soykırımı şiddetle kınıyor, ırkçılık dahil, her türlü şiddete karşı olduğumuzu ve Bosna'daki şehitlerimizi rahmetle andığımızı belirtmek istiyoruz. Bosna ve Boşnak halkı tüm Fenerbahçelilerin gönüllerinde en müstesna yere sahiptir. İstemeden Boşnak kardeşlerimizin incinmesine vesile olmak bizi fevkalade derinden üzmüştür. Bundan dolayı tüm Boşnak halkından özür diler, haklı davalarında milyonlarca Fenerbahçe taraftarı olarak sonuna kadar destekçileri olduğumuzu belirtiriz. Bu vesileyle Srebrenitsa soykırımını lanetliyor, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz."
– Kanadalı Sırp yönetmenin filmine Boşnaklar imza kampanyasıyla tepki gösterdi
Kanadalı Sırp yönetmen Boris Malagurski tarafından çekilen ve Sırpların özgürlük mücadelesini anlatan film, Boşnaklardan büyük tepki toplamış, Kanada Soykırım Araştırma Enstitüsü (IGK), Malagurski'nin "kendi bakış açısı" ile Sırpların tarihteki özgürlük mücadelesinin anlatıldığı filmin Avrupa genelinde yapılması planlanan gösteriminin durdurulması için imza kampanyası başlatmıştı.
IGK Başkanı Emir Ramic, yaptığı açıklamada, 67 ülkeden 31 bin imza toplandığını belirterek, "İmza atanların hepsi Kanadalı Sırp yönetmenin 'Sırp Cumhuriyeti: Özgürlüğün Mücadelesi' isimli filminden derin endişe duyuyor." ifadesini kullanmış ve Malagurski'nin filminin "yeni bir soykırımı" teşvik ettiğini savunmuştu.
Ramic, filmde Bosna Hersek'in devlet olarak inkar edildiğini ve bunun Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık dramı olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımına da büyük bir darbe olduğunu kaydetmişti.
Ayrıca, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic de Avusturya'nın Salzburg kentindeki mevkidaşına gönderdiği mektupta, filmin propaganda yaptığına işaret ederek, gösterimin iptal edilmesini istemişti.
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de aldığı kararda, eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda 1995'te Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmişti.