İSTANBUL (AA) – GÜLSELİ KENARLI – Gıda atıklarını 16 ila 24 saat içinde kompost veya hayvan mamasına dönüştürebilen makine geliştiren firma, restoranlar, yemekhaneler ve otellerde kullanılabilen makinenin ev tipi 5-10 kilogramlık versiyonunu önümüzdeki yıl piyasaya çıkarmayı planlıyor.
AA muhabirine çalışmalarıyla ilgili bilgi veren ProCompo Çevre Teknolojileri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra Cevahir, firmalarının 2 senelik olduğunu ancak çalışmalarının 4 yıl önce başladığını söyledi.
Cevahir, "DEİK İş Konseyi Başkanı olarak Zambiya'da ve diğer Afrika ülkelerinde görev aldım. Gübre ve organik gübre konusunda çalışmaya başladım, sonra Antalya'da ufak bir fabrika açtım. Gübreyle ilgilenirken Sayın Emine Erdoğan'ın başlattığı "Sıfır Atık Projesi"nden etkilenerek biz de kompost makinelerine geçiş yaptık. Böylece bu firmayı kurduk." dedi.
Firma olarak kompost makineleri ve güneş panelli mobil atık sistemleri ürettiklerini belirten Cevahir, Tarım ve Orman Bakanlığının yemek artıklarının kompost gübre ve hayvan mamasına dönüştürülebilmesinin önünü açmasıyla yüzden fazla kişinin yemek yediği her yerde, restoranlarda, otellerde ve AVM'lerde insanların tüketmediği gıdaların hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verildiğini, bunun üzerine mama üreten kompost makineleri geliştirmeye başladıklarını anlattı.
Makineden hayvan mamasının yaş, kuru ya da peletlenmiş şekilde alınabildiğinin altını çizen Cevahir, "İki tane düğme var, hangisine basarsanız, tercih sizin. 16-24 saat arasında ister mama, isterseniz kompost amaçlı kullanabiliyorsunuz."
– 100 kilogram atıktan 30 kilogram kompost veya mama
Makineye atılan 100 kilogram atıktan 30 kilogram kompost veya mama elde edildiğini, kompostun seralarda, bahçelerde, fidanlarda, peyzaj alanlarında veya solucan gübresi üretiminde kullanabileceğini vurgulayan Cevahir, yeni yılla piyasaya sürmeyi planladıkları ev tipi makineler hakkında da şunları söyledi:
"Ev tipi makinelerimiz 5-10 litre olarak geliyor. Onlarda da yüzde 60-70 oranında atık bertaraf edildikten sonra kalan ürünü, anneannelerimizin zamanında, 6 ay toprağa gömülü kalması gereken kompostu, biz 24 saat içinde alacağız. İstersek kendi saksılarımızda, maydanozlu saksılar hayaliyle kullanabileceğiz. İstersek de evcil hayvanlarımız için değerlendirebileceğiz. Türkiye'de kişi başına yaklaşık 93 kilogram yıllık gıda atığımız var. Tamamen çöpe gidecek ürünleri geri dönüştürülmüş olarak kullanabiliyorsunuz."
İhracata önem verdiklerini ve FIFA Dünya Kupası öncesinde Katar'dan sipariş aldıklarını bildiren Cevahir, bunun yanı sıra İstanbul'da bir ilçe belediyesi ile imzaladıkları bir anlaşmayla, kentsel dönüşüme girecek binaların ihale şartnamesine evsel kompost ve mama makinesinin girdiği dile getirdi.
Cevahir, "Bir belediyenin sokak hayvanları için harcadığı çok yüksek rakamları ortadan kaldırıyor, tamamen çöpe gidecek bir değer, size geri dönüştürülmüş oluyor. Patili dostlarımıza yiyecek sağlarken, aynı zamanda belediye bütçesine ciddi katkı sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.
Halihazırda ayda 50 makine ürettiklerini ancak bu sayının önümüzdeki yıldan itibaren binli rakamları bulacağını aktaran Cevahir, sözlerini, "Anneannemin elma kabuklarından sirke yaptığı dönemi yaşamış biri olarak, gerçekten israfa son dememiz, gıdamızı korumamız, sera gazlarını indirmemiz, gelecek nesillere düzgün bir dünya bırakmak zorunda olduğumuz gerektiğini düşünüyorum. Artık biz bunu yapmaya mecburuz, başka bir çaremiz yok." diye tamamladı.