DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

İran’da uluslararası borsa, bankacılık, sigorta ve yatırım fuarı düzenlendi

ABONE OL
Ekim 19, 2022 10:55
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TAHRAN (AA) – İran’ın Basra Körfezi'ndeki Kiş Adası, 14. Uluslararası Yatırım Fuarı ile 9. Uluslararası Borsa, Banka, Sigorta ve Özelleştirme Fuarı'na (Kişinvex 2022) ev sahipliği yapıyor.

Kişinvex 2022 çerçevesinde banka, sigorta, borsa, taşımacılık ve birçok özel sektör şirketi ile yatırımcılar çeşitli görüşmeler yapıp fuar alanında ürünlerini ve projelerini sergiliyor.

Yatırımcılar ile iş insanlarını bir araya getiren üç günlük organizasyon kapsamında ayrıca 20'ye yakın konferans ve seminer düzenlendi. Uluslararası firmaların yanı sıra birçok yatırımcı ve sektöre ilgi duyanlar konferanslara ve fuara ilgi gösterdi.

– Türkiye'nin sigortacılık deneyimleri paylaşıldı

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve "İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi" Müdürü Dr. Hakan Aslan da organizasyon kapsamında "tekafül" olarak bilinen İslami sigortacılık hakkında bir sunum yaptı.

AA muhabirine konuşan Aslan, Kişinvex 2022’ye İran’da bulunan sigorta araştırma merkezinin daveti üzerine katıldığını belirtti.

Uzun süredir İslami sigortacılık üzerine çalışmalar yürüttüğünü aktaran Aslan, Türkiye’de “katılım sigortacılığı” olarak bilinen ve 2017’den beri mevzuatı olan tekafül sisteminin İran’da yeni bir konsept olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu alandaki deneyimini aktarmak için burada bulunduğunu kaydeden Aslan, tekafül sistemini geleneksel sigortadan ayıran özelliğin işin risk paylaşımına dayanması ve toplanan fonların İslami usullere göre değerlendirilmesi olduğunu aktardı.

Geleneksel sigortacılıkta aşırı belirsizliğin olması ve içinde faiz unsurunun bulunması nedeniyle İslam alimleri tarafından caiz görülmediğini belirten Aslan, tekafül sisteminin dünyada 1980'den beri gelişen bir model olduğunu söyledi.

Aslan, İran’daki Şii alimlerin geleneksel sigortacılığın yapısı itibarıyla uygun olduğunu düşündüklerini, bununla birlikte tekafülün son zamanlarda popüler olmaya başladığını aktardı.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u Sünni olan İran’da bir potansiyel olduğu için bu sistemin uygulanmak istendiğini kaydeden Aslan, bu nedenle 30-40 yıldır dünyada gelişen sistemin ülkede uygulanması için ciddi bir çalışma olduğunu belirtti.

– Yatırımcıların "altın madeni"

Kirmanşah Belediyesi Yatırım ve Halk Katılımı Kurumunun Ekonomi ve Maliyeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sadık Hemehani ise Kişinvex fuarına ikinci kez katıldıklarını ve yatırımcıların dikkatini Kirmanşah eyaletine çekmek istediklerini söyledi.

Kirmanşah’ı yatırımcılar için "altın madeni" olarak niteleyen Hemehani, ülkenin batısında Irak sınırında yer alan eyaletin doğal ve kültürel zenginlikleriyle turistler için de cazibe merkezi olduğunu dile getirdi.

– Gösteriler fuara katılımı olumsuz etkiledi

Kiş Uluslararası Fuar Merkezi Yürütme Danışmanı Fehime Recebi ise İran'da süren protestoların fuara olumsuz etkisi olduğunu belirtti.

Recebi, gösteriler nedeniyle bazı şirketlerin fuara katılmadığını aktardı.

Kiş Adası'nda 17 Ekim'de başlayan "Kişinvex 2022" yarın sona erecek.

En az 10 karakter gerekli