DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsrail'in Yeni Delhi Büyükelçisi, İsrailli yapımcının Keşmir konulu filmi eleştirmesini kınadı

ABONE OL
Kasım 29, 2022 16:16
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YENİ DELHİ (AA) – İsrail'in Yeni Delhi Büyükelçisi Naor Gilon, İsrailli film yapımcısı Nadav Lapid'in Keşmir konulu Hint yapımı filme "propaganda" yakıştırması yapmasına tepki gösterdi.

Gilon, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Keşmir'le alakalı Bollywood yapımı "Keşmir Dosyası" filmine "propaganda" ve "edebe aykırı" ifadelerini kullanarak gerilime yol açan Lapid'i kınadı.

İsrailli diplomat Gilon, Lapid'e yönelik, "Ben film uzmanı değilim ancak Hindistan için halen açık yara olan tarihi olayları derinlemesine araştırmadan onlarla ilgili konuşmanın hassas ve küstahça olduğunu biliyorum. Utanmalısın." ifadelerini kullandı.

Lapid, filmle ilgili uluslararası film festivalinde gösterime girmeye değmeyecek kadar "değersiz", "propagandacı" ve "edebe aykırı" ifadelerini kullanmıştı.

"Keşmir Dosyası" filminin 1980 ve 1990 döneminde bölgede Keşmirli direnişçilerin şiddet eylemleri sonucu çok sayıda Hint vatandaşının bölgeden göç ettiği iddialarını konu aldığı belirtiliyor.

Çok sayıda film eleştirmeni ve Keşmirli Müslüman, filmi nefret içerikli propaganda aracı olarak görürken bazı Hint siyasetçiler filmin Keşmir olaylarını anlamada önemli bir enstrüman olduğunu savunuyor.

Öte yandan, "Keşmir Dosyası" filminin Başbakan Narendra Modi'nin de onayını aldığı ve Hindu milliyetçiliği ideolojisine dayanan iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) yönetimindeki bazı eyaletlerde de gösteriminden vergi alınmadığı kaydediliyor.

Ayrıca, 2 milyon dolar bütçeli filmin şimdiye kadar 43 milyon dolar gişe geliriyle ülkenin en fazla hasılat yapan filmleri arasına girdiği belirtiliyor.

– Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Öte yandan Hindistan, 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmış ve eyaleti merkezi hükümete bağlı 2 birlik toprağına bölmüştü.

Bu adımın ardından Pakistan ve Hindistan arasındaki tansiyon yükselmişti.

En az 10 karakter gerekli