İSTANBUL (AA) – İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yarının gıdasının tehdit altında olduğunu belirterek, "Tarım politikalarını sürekli geliştirmek ve gıda israfını engellemek zorundayız. Gıda sorunu insanlığın karşılaştığı en büyük sınav." ifadelerini kullandı.
İSTİB'den yapılan açıklamada, Kopuz'un "Sürdürülebilirlik" teması ve "Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödülleri" başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmaya yer verildi.
Ülkelerin ekonomik sınırlarının olmadığı bir dünya düzeni oluştuğunu, sadece ürünlerin değil, sermaye, hatta iş gücünün de küreselleştiğini aktaran Kopuz, bu nedenle herhangi bir ülkede çıkan bir krizin tüm dünyayı hızla etkilediğini kaydetti.
Kopuz, Kovid-19 nedeniyle tarım ve sanayi başta olmak üzere birçok sektörde üretimin aksadığını ve tedarik zincirlerinin bozulduğunu vurgulayarak, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomilere olumsuz etkilerine değindi.
Enerji fiyatlarında yaşanan artışa işaret eden Kopuz, "Bununla birlikte son zamanlarda bilhassa Avrupa'da bir gübre krizi endişesi var. Zira gaz fiyatlarının kriz öncesine göre olağanüstü artması, sadece doğal gazın son kullanıcılarını etkilemedi. Enerji yoğun sektörlerin tamamını etkiledi ve belirsizliğe yol açtı. Çok şükür bu krizin etkileri, Türkiye'de alınan tedbirlerle nispeten hafif hissediliyor." ifadelerini kullandı.
– "Doğru zamanda açıklanan fiyatlar çiftçimizin mağdur olmasını engelliyor"
İSTİB Başkanı Kopuz, tahıl koridoru anlaşmasının Türkiye'nin diplomatik başarısı olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Aynı zamanda dünya gıda güvenliğine çok önemli bir katkı sundu. Diğer taraftan, gıda güvenliğini sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığımız, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) marifetiyle ülkemizin tahıl stoklarını artırıyor. Böylece gıda arzı tarafında oluşabilecek risklere karşı ülkemizi savunmasız bırakmıyor. Aynı zamanda, besicilerin uygun fiyatla yem temin edebilmesi için adımlar da atılıyor. Bu adımlar, besicilerin maliyetlerinin hafiflemesine önemli katkıda bulunuyor. Bunların yanı sıra doğru zamanda açıklanan müdahale fiyatları, çiftçimizin mağdur olmasını engelliyor."
– "Tarım politikalarını sürekli geliştirmek zorundayız"
Ali Kopuz, tüm bu tedbirlere rağmen küresel risklerin gıda fiyatlarında artışa neden olabileceğini, bu nedenle özellikle gelecek dönemde Türkiye'nin tarımsal üretimde sürdürülebilirlik sağlamasının her zamankinden daha büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.
Bu durumla topyekun mücadele etmeleri gerektiğini vurgulayan Kopuz, "Yani çiftçiye verilen tüm desteklerin yanı sıra sürdürülebilirlik, güvenilirlik ve israfı engelleme gibi stratejik konuları uzun soluklu politikalarla şekillendirmeliyiz." ifadesini kullandı.
Kopuz, gıda alanında yaşanan küresel sorunlara işaret ederek, "Yarının gıdası tehdit altında. Tarım politikalarını sürekli geliştirmek ve gıda israfını engellemek zorundayız. Gıda sorunu insanlığın karşılaştığı en büyük sınav." değerlendirmesinde bulundu.