DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kaju üretimi, uzun yıllar yatırım yapılmayan Kolombiya'daki kentin kaderini değiştirdi

ABONE OL
Ağustos 3, 2022 11:10
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BOGOTA (AA) – SİNAN DOĞAN – Kolombiya'da, verimli ve bereketli topraklara sahip olmasına rağmen uzun yıllar yatırım yapılmayan, ülkenin doğusundaki Puerto Carreno kenti, "Maranon Meyvesi" (Kaju) sayesinde makus talihini değiştirdi.

Bir zamanlar terör ve silahlı şiddetle anılan ülkenin ücra köşelerinden Vichada yönetim merkezi, şimdilerde bir grup girişimcinin yıllar önce binlerce dönüm araziyi tarıma kazandırmasıyla bambaşka bir yere dönüştü.

Proje ile tarımsal sanayinin atağa kalktığı bölgede, üretim tesisinin açılmasıyla hem bölgenin kalkınması hem de ulusal tüketimin bir miktarının buradan karşılanması hedefleniyor.

Venezuela sınırında yer alan bölge muazzam ovalara, sulak arazilere ve tarımsal kalkınma açısından sıra dışı zenginliklere sahip olmasına karşın yatırımdan yoksun olması nedeniyle yıllarca atıl kaldı.

Resmi açılışı törenle yapılan "Maranon de la Orinoquia" isimli tesisin yöneticisi 34 yaşındaki Sara Beltran, AA muhabirine projenin hikayesini ve hedeflerini anlattı.

Beltran, yaklaşık 10 yıl önce bölgeyi gezdiği esnada bu fikrin kendilerinde oluştuğunu belirterek, geldikleri noktada hayal edilemeyecek bir potansiyele ulaştıklarını söyledi.

– "Bölge kaju için olağanüstü bir verimliliğe sahip"

İnsanlara yardım etmek niyetiyle bu projeye başladığını kaydeden Beltran, Venezuela sınırındaki Orinoquia bölgesinin başkent tarafından yıllarca unutulduğunu belirtti.

Beltran, kaju meyvesinin 1988'den bu yana Vichada bölgesinde yetiştirildiğine işaret ederek, "Bölge, kaju meyvesi yetiştirilmesi için olağanüstü bir verimliliğe sahiptir. Gıda endüstrisinin yanı sıra ilaç sektöründe de çeşitli uygulamaları var, egzotik badem tipi meyve üretilmektedir." ifadesini kullandı.

Kaju'nun benzersiz faydalara sahip olduğunu vurgulayan Beltran, şöyle devam etti:

"Kaju vesilesiyle bir ülke inşa etmek ve istihdam yaratmaktan daha iyi ne olabilir. Yetiştirilen birkaç ürünü öğrenme fırsatım oldu. Kajuya aşık oldum. Mineraller, proteinler, vitaminler sağlıyor. Kekler, kaju lazanya, hamburgerler, bunlara bayılıyorum. İlk kaju fabrikası açılmasının sonsuz gururunu duyuyorum. Vichada'da ekilen kajuların, benim markam olsun diğer çiftçilerin markası olsun, teşvik edilmesi gerekiyor, bunun için ulusal ve uluslararası bir pazar var."

Beltran, ülkenin bazı bölgelerinin coğrafi ve iklimsel avantajlarına rağmen Kolombiya'nın tükettiği fıstığın yüzde 98'ini ithal ettiğini söyledi.

– "Tropikal iklimin kuru meyveleri arasında kaju da var"

Projenin başından bu yana başarıya ulaşması için kolektif bir çalışma yürüttüklerine değinen Beltran, en büyük kaju ithalatçısının ABD olduğunu bildirdi.

Beltran, insanların tüketim alışkanlıklarının giderek daha fazla sağlıklı ürünlere doğru yöneldiğini anlatarak, "Dünyada ceviz ve kuru meyvelere çok yüksek bir talep var. Dünyanın talep ettiği 4 milyon ton ürüne karşılık sadece 2 milyon üretiliyor, tropikal iklimin kuru meyveleri arasında kaju da var." değerlendirmesinde bulundu.

Bugüne kadar 680 hektarlık alanda ekim yaptıklarını ifade eden Beltran, 1400 metrekarelik alana son teknoloji makinalarla fabrika kurduklarını ve 1 ton ceviz işleme kapasitesine ulaştıklarını söyledi.

Beltran, seçilmiş Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya hitap ederek, şunları kaydetti:

"Yeni bir endüstride önemli olan fırsatların yaratılmasıdır. Yeni hükümetin unutulmuş ve izole edilmiş bu bölgenin girişiminden haberdar olmasını umuyoruz. Hükümetin önerileri arasında tarım ticaretini teşvik etmek de var."

– "Kaju bölgeye mükemmel şekilde uyarlanmış"

Şirketin bilim danışmanı ve Ziraat Mühendisi Laura Arango da Vichada eyaletinin yaklaşık 700 bin hektarlık bir üretim potansiyeline sahip olduğunun altını çizerek, "Yapılan analizler Kolombiya'nın yılda 743 bin ton hasat yapan Hindistan gibi bir dünya lideriyle rekabet edebileceğini gösteriyor." dedi.

Arango, Vichada'nın sahip olduğu devasa ovalar ve verimli topraklara işaret ederek, "Bölge biraz unutulmuş ve maliyetler yüksek ancak kaju, bölgeye mükemmel şekilde uyarlanmıştır. Sulama ihtiyacı yok çünkü çok yağmur yağıyor ve dört aylık yüksek karlı bir üretim dönemine sahibiz. Kaju bölgeye muazzam bir iş imkanı getirdi." diye konuştu.

Bölge sakinleri bazı şirketler tarafından desteklenen proje ile aynı zamanda ekosistemin korunmasına destek olarak, 500 hektarlık alanda 12 bin 500 kaju ağacı hedefini yakalamak istiyor.

En az 10 karakter gerekli