KERKÜK (AA) – ALİ MAKRAM GHAREEB – Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle şiddeti her geçen gün artan kuraklık Irak'ın Kerkük kentindeki tarım arazilerinde yer altı su kaynakları üzerinde ciddi baskı yaratırken, derin kuyularda su oranı yüzde 20 kadar çekildi.
Kerkük Tarım Müdürü Zuheyir Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'ün iklim değişikliği ve küresel ısınmadan her geçen yıl daha fazla etkilendiğini belirtti.
Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle şiddeti her geçen gün artan kuraklığın yer altı su kaynakları üzerinde ciddi baskı yarattığını aktaran Ali, özellikle kentin güneyindeki tarım alanlarında bulunan derin kuyularda suların yüzde 20 kadar çekildiğini söyledi.
Ali, bu durumun kentteki tarım sektörünü büyük ölçüde olumsuz etkilediğini ve bunun önüne geçilmesi için hükümetin bölgede bulunan ve büyük ölçüde su tüketimi yapan balık çiftliklerine desteğini kısıtlayacağını ifade etti.
Su sıkıntısının önüne geçilmesi için tarım arazilerindeki kuyu kazma çalışmalarına da kısıtlama getirildiğine işaret eden Ali, kuyu sayısının tarım arazilerinin ölçüm ve dönüm sayısına göre belirleneceğini kaydetti.
– Yazın, derin kuyulardaki su seviyesi neredeyse dibe vuruyor
Kerkük'ün güneyindeki Hasar köyünde çiftçilik yapan Akam Muslih, özellikle yazın sıcaklığın 50 dereceye ulaştığı dönemlerde derin kuyulardaki su seviyesinin neredeyse dibe vurduğunu söyledi.
Yüzlerce dönümlük mahsullerini suluma hususunda büyük sorunlar yaşadıklarını aktaran Muslih, hükümetin acilen konuya müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi.
Muslih, yağmurların da azaldığına işaret ederek, Kerkük idaresi ya da Bağdat hükümetinin müdahale etmediği takdirde yüzlerce dönümlük alandaki mahsulün yok olacağını söyledi.
– İçme suyu konusunda da zorluklar yaşanıyor
Kerkük Su Müdürlüğü Basın Sorumlusu Hişam İbrahim, kuraklık nedeniyle içme suyunun kuyulardan sağlandığı onlarca köyün susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
İbrahim, Kerkük Su Müdürlüğü olarak onlarca köyün içme suyu ihtiyacını karşılamak için alternatif çözümler ürütmeye çalıştıklarını aktardı.
– Bazı köylerdeki derin kuyularda su kalmadı
Kerkük'teki Merii köyünde çiftçilik yapan Hasan Tevfik de son yıllarda suları azalan derin kuyularda suyun kalmadığına dikkati çekti.
Tevfik, "Kuyularda sular kalmadı. Çiftçiler kuraklığın bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin edemedi ve ne derece olacak bilemedi. Diğer derin kuyu su pompalarında sular yok denecek kadar azaldı. Çiftçilerimiz bu yıl bahar bitkileri dediğimiz bitkileri çok fazla ekmişti. Bunu ektiğine pişman oldular. Çiftçiler önümüzdeki mevsim için ekinini daha az ekecektir." dedi.
Daha önce bir su kuyusu derinliğinin 90 metre civarında olduğunu ancak bunun şimdi 120 metreye kadar kazılmasına rağmen suya ulaşılmadığını aktaran Tevfik, su temini hususunda endişeli olduklarını vurguladı.
Tevfik, söz konusu sıkıntılar nedeniyle ülkenin özellikle darı, buğday ve arpa ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Kerkük'te bu ürünlerin ekiminde azalma olabileceğini ve bunun da ülkede gıda güvenliği sorununda artışa neden olabileceğini söyledi.