DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Merkezi açıldı

Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Merkezi açıldı

ABONE OL
Kasım 9, 2022 16:50
Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Merkezi açıldı
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Koç Üniversitesinde, organ nakli immünolojisi konusunda hastalara hizmet vermek, klinik ve bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi (TIREX) açıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu "Ufuk2020" Programı desteğiyle Koç Üniversitesi liderliğinde ve Koç Üniversitesi Hastanesi çatısı altında kurulan merkezin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, törendeki konuşmasında merkezin, organ nakli immünolojisi noktasında hem Türkiye için bir model hem de Avrupa için önemli bir merkez oluşturması açısından çok kıymetli, Orta Doğu ve Asya'ya açılma noktasında da önemli adres olduğunu ifade etti.

Mandal, 2020'de organ nakli konusundaki büyüklüğün 19 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, "Geleceğe bakıldığında 34 milyar dolara kadar bir artış var. Dolayısıyla bu bir gerçek. Diğer taraftan güçlüklere bakıldığında insanlar için organ nakli bir ihtiyaç ve çözüm. İmmünoloji ise her 18 hastadan 1'i organ nakli olsa dahi uyuşmazlık sebebiyle organ nakli gerçekleşemiyor, yeterli kalmıyor. Bu yüzden gelecekte bu alanın mükemmeliyet boyutunun, özellikle Avrupa ekseninde önemsenmiş olmasını çok kıymetli buluyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Dilege de yolculuklarını tıp biliminin sınırlarını genişletecek, geleceğin doktor ve bilim insanlarını yetiştirecekleri bir temel üzerine kurduklarını vurguladı.

Bu buluşmanın yeni bilimsel ve profesyonel köprüler için mükemmel bir fırsat olacağına inandığını aktaran Dilege, "Akademik üretim söz konusu olduğunda her zaman en ön safta yer alan ekibimizle birlikte sağlık bilimine ulusal ve uluslararası düzeyde çok değerli katkılarda bulunacağımıza eminim." ifadesini kullandı.

Koç Üniversitesi TIREX Direktörü Prof. Dr. Caner Süsal, merkezin, Avrupa Birliği (AB) tarafından üniversiteye verilen 2,5 milyon avro gibi yüksek bir fonla desteklendiğini, bunun aynı zamanda AB Araştırma Komisyonu'nun Türkiye'ye tıp bilimleri alanında verdiği önemin en güzel göstergesi olduğunu kaydetti.

Projeyle hastalara üstün seviyede hizmet veren ve bilimsel araştırmalar yapan bir mükemmeliyet merkezi kurmanın ve geliştirilecek yenilikçi tedavi ve testlerle organ nakli hastalarının hayat kalitesini artırmanın, genç bilim insanları yetiştirmenin amaçlandığını anlatan Süsal, şu bilgileri paylaştı:

"TIREX'te üç araştırma grubu bulunuyor. Transplant immünolojisi laboratuvarında yüksek teknolojiyle organ ve kök hücre nakli konusunda araştırmalar yapmayı planlanıyoruz. Klinik çalışmalar kısmında yabancı doku gruplarına karşı yüksek derecede duyarlı olan hastalar için çözümler üretmeye çalışacağız. Deneysel araştırmalar bölümünde ise nakledilen organın reddini önleyici yenilikçi tedaviler geliştireceğiz."

– Organ ve kemik iliği nakli hastalarının kusursuz hizmete ulaşması sağlanacak

Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi, Koç Üniversitesi Hastanesinin Organ Nakli Ünitesi ile yakın koordinasyon içinde çalışacak.

Merkez, Türkiye ile çevre ülkelerde, özellikle de Balkanlar ve Orta Doğu'da nakil immünolojisi alanında kullanılmayan bilimsel potansiyelin kullanılmasını tetiklemek ve bölge araştırmacılarını Batı Avrupa'daki köklü araştırma merkezleriyle entegre ederek, organ nakli hastalarının yaşam sürelerini ve kalitelerini artıracak bilimsel çözümler bulunmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. TIREX ile sadece Türkiye'deki değil Orta Doğu bölgesindeki bu potansiyelin de değerlendirilmesi hedefleniyor.

Merkezin bünyesinde yer alan Doku Tipleme Laboratuvarında uygulanacak ileri immünolojik testler ile organ ve kemik iliği nakli hastalarının kusursuz hizmete ulaşması sağlanacak.

TIREX'in odağında bulunan konulardan biri de yenilikçi test kitleri geliştirerek bunları endüstri iş birliği ile ticarileştirmek. Merkezin hedefleri arasında sağlık sektörünün gelişimine hizmet edecek ve Türkiye'nin bilgi tabanlı rekabet gücünün geliştirilmesine katkıda bulunacak nitelikli araştırmacılar yetiştirmek de bulunuyor.

Merkezde ayrıca, araştırma etiği, fikri mülkiyet, ticarileştirme ve girişimcilik konularını ele alan ticarileştirme beceri eğitimleri de verilecek.

En az 10 karakter gerekli