DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Latin Amerika ülkeleri, OAS'ta Venezuela muhalefet lideri Guaido üzerindeki baskıyı artırdı

ABONE OL
Ekim 7, 2022 12:30
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA (AA) – Latin Amerika ülkeleri, Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido'nun atadığı temsilcinin Amerikan Devletleri Örgütü'nde (OAS) Venezuela'yı temsil etmemesi için baskıyı artırdı.

The Independent gazetesinin haberine göre, Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen OAS Zirvesi'nde, Guaido'nun atadığı Gustavo Tarre'nin Venezuela'yı temsil yetkisinin düşürülmesi görüşüldü.

Ada ülkesi Antigua ve Barbuda tarafından hazırlanan öneride, Guaido'nun devlet başkanı olmadığı gerekçesiyle Tarre'nin Venezuela'yı OAS'ta temsil etmemesi gerektiği savunuldu.

19 ülkenin, Tarre'nin OAS Venezuela temsilciliği aleyhinde oy kullanmasına karşın, gerekli olan 24 oya ulaşılamaması nedeniyle öneri kabul edilmedi.

Guaido'ya karşı oy kullanan ülkeler arasında Meksika, Arjantin, Şili, Kolombiya ve Peru yer alırken Brezilya ve Ekvador çekimser kaldı.

OAS, 2019'dan bu yana kendisini Venezuela'nın "devlet başkanı" ilan eden Guaido'nun "başkanlık ilanını" tanımasına rağmen ülkede, Nicolas Maduro Devlet Başkanlığı görevini sürdürüyor.

– OAS'ın sol hükümetlere karşı tutumu

Amerika kıtasının en köklü örgütlerinden OAS, Venezuela ve Nikaragua'daki hükümetlere karşı sert tutumu ve Bolivya'da 2019'daki şiddet olaylarına zemin hazırlaması nedeniyle sol hükümetlerce siyasi eğilimlerle hareket etmekle itham ediliyor.

OAS Genel Sekreteri Luis Almagro, 2018'de Venezuela'da Maduro hükümetine karşı askeri müdahale "ihtimallerini" dile getirdi, 2019'da da Venezuela'da kendini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido'nun temsilcisini daimi üye olarak tanıdı.

Bolivya'da 2019'da eski Devlet Başkanı Evo Morales'i zorla istifaya götüren şiddet olaylarına zemin hazırlayan sürecin fitilini, seçimlerde hile yapıldığı iddiasını içeren OAS'ın gözlemci raporu ateşledi.

2019'da Maduro hükümetinin OAS'tan ayrılmasının ardından, son olarak OAS'ın hedef tahtasında bulunan Nikaragua'daki Daniel Ortega hükümeti, Kasım 2021'de Ortega'nın kazandığı seçimleri OAS'ın gayrimeşru ilan etmesi nedeniyle örgütten ayrılma isteğini iletti ve ülkesindeki OAS ofisini kapattı.

– Amerikan Devletleri Örgütü

ABD merkezli OAS, Amerika kıtasındaki ülkelerin iş birliğini kolaylaştırmak amacıyla 1948'de kuruldu.

Kıtadaki 35 ülkenin üyeliğini yaptığı OAS'ta ayrıca, 70 ülke ile Avrupa Birliğinin daimi gözlemcisi bulunuyor.

Son dönemde ayrılmaların yaşandığı OAS'ta 2009'da alınan bir kararla Küba'nın üyeliği iptal edilmişti.

Türkiye de 16 Eylül 1998'den bu yana OAS'ta Daimi Gözlemci üye olarak bulunuyor.

Türkiye-OAS Çerçeve İşbirliği Anlaşması Ağustos 2004'te imzalanmış, Mart 2001'de de yürürlüğe girmişti.

En az 10 karakter gerekli