TRABLUS (AA) – Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdullah Batili'ye, BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) gözetiminde, Konsey ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) arasında acilen toplantı düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Libya Devlet Yüksek Konseyinin sosyal medya hesabı Facebook'ta yer alan habere göre, Mişri, BM Libya Özel Temsilcisi Batili'ye resmi yazı gönderdi.
Mişri, yazısında, "Özgür, şeffaf ve kabul edilebilir seçimlerin yapılabilmesine hazırlık olarak, Yüksek Devlet Konseyi ve Temsilciler Meclisi arasında UNSMIL gözetiminde yürütme yetkisinin birleştirilmesi için acil toplantı düzenlenmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.
Yazıda, bugün Konseyin toplantısının engellenmesine de değinilerek, "Zırhlı araçlar, ağır silahlar ve askeri güçle Libya Devlet Yüksek Konseyinin etrafının sarılmasını ve Konsey üyelerinin toplantısının engellenmesini şaşkınlıkla izledik." değerlendirmesine yer verildi.
Mişri ayrıca Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'yi, mümkün olduğu kadar uzun süre iktidarda kalabilmek için seçimleri engellemekle suçladı.
Halid el-Mişri, bugünkü Konsey toplantısının engellenmesinden sorumlu tuttuğu Dibeybe hakkında Libya Başsavcılığına da şikayette bulunmuştu.
Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Konseyi, gün içinde Dibeybe'ye bağlı "silahlı kişilerin", Konsey üyelerinin toplantısını engellediğini öne sürmüştü.
Konseyin Facebook hesabından yapılan açıklamada, "Dibeybe'ye bağlı güçler Konsey karargahının önüne silahlı araçlar yerleştirdi." ifadelerine yer verilerek, üyelerin toplantı salonuna girmelerinin engellendiği belirtilmişti.
Dibeybe hükümetinden konuya dair henüz açıklama yapılmadı.
Konseyin bugün planlanan oturumunda, üst düzey kurumların raporu ve yürütme yetkisini birleştirme mekanizması tartışılacaktı.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasında üst düzey kurumların yöneticilerinin değiştirilmesi ve yürütme yetkisinin birleştirilmesine yönelik toplantılar yapılıyor.
Mişri ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, 21 Ekim’de Fas’ın başkenti Rabat’ta bir araya gelmiş, Buznika Anlaşması'nı uygulayarak, birleşik bir yürütme otoritesi üzerinde uzlaşmayı hedeflediklerini duyurmuştu.
Üst düzey 7 kurumun ikisi üzerinde uzlaştıklarına işaret eden Mişri, kurumların geri kalanıyla ilgili uzlaşıya varmak için müzakereleri sürdürme konusunda anlaştıklarını aktarmıştı.
Ancak Başbakan Abdulhamid Dibeybe, Salih ve Mişri’nin Rabat'ta vardığı anlaşmayı, "paralel yol" şeklinde niteleyerek, "Libyalılar herkesten seçimlere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyor. Üst düzey kurumların paylaşımı gibi paralel bir yolun konuşulması kabul edilemez." demişti.
Buznika Anlaşması’na göre ülkede üst düzey kurumların yöneticileri ancak iki yasama kurumunun uzlaşması sonucu değiştirilebiliyor.
– Libya'da seçim çıkmazı
Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.
Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.