TRABLUS (AA) – Libya ve ABD, askeri güçleri birleştirmenin yanı sıra parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını sağlayacak anayasal bir temelde uzlaşma yoluyla Libya'daki mevcut krizi çözmek için yoğun görüşmeler yaptı.
ABD'nin Trablus Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, ABD'nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland ve ABD'nin Trablus Maslahatgüzarı Leslie Ordman, başkent Trablus'ta Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed El-Haddad, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, yardımcısı Abdullah el-Lafi ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile ayrı ayrı görüştü.
Özel Temsilci Norland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün Orgeneral Haddad ile yaptığım görüşmede, ABD'nin paralı askerlerin, yabancı savaşçıların ve tüm yabancı güçlerin ülkeden ayrılmasını sağlama çabalarına desteğini ifade ettim." değerlendirmesinde bulundu.
Paralı askerlerin, yabancı savaşçıların ve tüm yabancı güçlerin Libya'da varlıklarını sağlamlaştırmalarına karşı uyarıda bulunduğunu kaydeden Norland, ayrıca Libya askeri güçlerinin yeniden birleşmesinin ilk adımı olarak ortak birlik oluşturmaya yönelik umut verici çabaları görüştüklerini aktardı.
Norland, Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ve yardımcısı Lafi ile görüşmesinde ise Menfi'nin, siyasi açmazı çözmek, uzlaşıyı güçlendirmek, kaynakların adil dağılımı ve ortak askeri birliğin oluşturulması için yapılan çabalar hakkında kendisini bilgilendirdiğini ifade etti.
Büyükelçi Norland, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri ile görüşmesinde ise ülkenin doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ile anayasal temelde uzlaşmaya varmanın ve seçimlerin hızlı bir şekilde yapılmasının önemini ele aldıklarını kaydetti.
– Libya'da seçim çıkmazı
Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.
Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.