İSTANBUL (AA) – İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Ferhan Kır ve Özlem Çiller, görme engelli bireyler için bağımsız yoga deneyimi sunan bir çalışmaya imza attı.
Üniversiteden yapıla açıklamaya göre, Medipol öğrencileri görme engelliler için yoga projesi geliştirdi.
Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü öğrencilerinden Kır ve Çiller, Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Öğr. Gör. Kübra Şahadet Sezer danışmanlığında görme engelliler için bağımsız yoga deneyimi sunan bir proje geliştirdi.
Projeyle birlikte görme engelli bireylerin aktivite katılımlarını ve farkındalıklarını incelemeyi hedeflediklerini belirten Kır ve Çiller, çalışmalarını TÜBİTAK'a sunarak 2209-A projesi kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
– "Görme engelli bireyler için yogayı erişilebilir hale getirdik’"
Öğrencilerin görüşlerine yer verilen açıklamada, Ferhan Kır, projeyi geliştirme aşamalarını şöyle anlattı:
"Görme engelli bireylerin yoga pozlarını yapabilmeleri ve bağımsız olarak bu deneyimi sürdürmeleri için 3 boyutlu yazıcılarda yoga heykelcikleri bastırdık. Bu doğrultuda İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik Merkezinden 3 boyutlu yazıcı kullanma eğitimleri aldık. Akabinde laboratuvarın tüm imkanlarından faydalandık. 3 boyutlu yazıcılarda bastırılan heykelcikleri 20-40 yaş aralığındaki görme engelli bireyler kullanılabiliyor."
Özlem Çiller ise üretilen heykelciklerin, katılımcıların yoga pozlarını dokunsal olarak tanımlayabilmelerine imkân tanıdığını kaydederek, "3 katılımcı, heykelcikleri on hafta boyunca haftada üç gün olmak üzere yoga seanslarında kullanabiliyor. Türkiye Görme Engelliler Derneği de görme engellilere ulaşmamızda destek olarak uygulamaların hayata geçmesine destek verdi." ifadelerini kullandı.