KAHİRE (AA) – Mısır'da, son 24 saatte aralarında eski milletvekili Ahmed İbrahim’in de bulunduğu 3 tutuklunun tıbbi ihmalden dolayı hayatını kaybettiği bildirildi.
Londra merkezli El-Arabi el-Cedid gezetesinde yer alan haberlere göre, Mısırlı hukukçular, ülkenin kuzeyinde yer alan Vadi en-Natrun cezaevinde tutuklu bulunan eski milletvekili Ahmed İbrahim'in, hapishanedeki kötü yaşam koşulları ve tıbbi ihmal nedeniyle öldüğünü açıkladı.
Haberde ayrıca, Ahmed İbrahim’in ölümüyle son 24 saatte ülke genelinde tıbbi ihmal nedeniyle yaşamını yitiren tutuklu sayısının 3’e yükseldiği bilgisine yer verildi.
– Mısırlı tutuklu aktivist Abdulfettah’ın sağlık durumu kötüye gidiyor
Öte yandan Mısır'da tutuklu bulunan muhalif blog yazarı ve aktivist Ala Abdulfettah'ın kız kardeşi Muna Abdulfettah, kardeşinin sağlık durumunun kötüye gittiğini bildirdi.
Muna Abdulfettah, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ziyaretin haberleri iyi değil. Ala, geçtiğimiz süreçte çok rahatsızlandı ama en azından (ailesi) onu gördüler, onun da onları görmeye ihtiyacı vardı.” ifadelerini kullandı.
Muna ayrıca, ziyaretin detaylarına ilişkin farklı açıklamaların da yapılacağını belirtti.
– İngiltere ve Almanya devreye girmişti
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) kapsamında bulunduğu Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile 7 Kasım'daki görüşmesinde muhalif aktivist, blog yazarı Ala Abdulfettah konusundaki derin endişesini vurgulamıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da 8 Kasım'da Abdulfettah'ın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Abdulfettah'ın annesi Leyla Suveyf, 10 Kasım'da, oğluna sağlık durumu nedeniyle kaldığı cezaevinde tıbbi müdahalede bulunulduğunu söylemişti.
Muna Abdulfettah da 14 Kasım’da kardeşinin su içmeye başladığı ve sağlık hizmeti aldığı yönünde bir mektup aldıklarını açıklamıştı.
– İlk kez 2013'te tutuklanmıştı
Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'nin sembol isimlerinden muhalif aktivist ve blog yazarı Ala Abdulfettah, 2013'te "gösteri yasağını ihlal etmek" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Kahire Ceza Mahkemesi, Şubat 2015'te Abdulfettah'a, aynı suçlamayla 5 yıl hapis cezası vermiş, Kasım 2017'de de Yargıtay söz konusu kararı onamıştı. Abdulfettah, 5 yıl hapis cezasının dolmasının ardından Mart 2019'da "5 yıl adli kontrol şartıyla" tahliye edilmişti.
Ancak Abdulfettah, 29 Eylül 2019'da tekrar gözaltına alınmıştı.
Mısır Devlet Güvenlik Mahkemesi, 20 Aralık 2021'de Abdulfettah'ı "yalan haber yaymak ve örgüte üye olmak" suçlamasıyla 5 yıl hapis ve 200 bin cuneyh (yaklaşık 13 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı.
Nisan ayında açlık grevine başlayan Abdulfettah, 15 Kasım’da açlık grevine son vermişti.