Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, görev gelişinin birinci yılında, Üniversite olarak yaptıklarını hedeflerini açıkladı. Ula Akyaka mahallesinde bulunan Uygulama otelinde Muğla basını ile bir araya gelen Rektör Kaçar, Üniversitenin tüm birimleri için ayrılan öğrenci kontenjanının yüzde 89,9 oranında dolduğunu açıkladı.
Eğitim yüz yüze yapılacak
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kaçar, 2 Ekim’de yüz yüze eğitime başlayacaklarını belirterek, “Üniversitemizde 2 Ekim’de tamamen yüz yüze eğitim öğretim başlıyor. Öğrencilerimizi bekliyoruz. Muğla genelinde yurt konusunda endişe edilecek bir şey yok. Merkezdeki yurtlarda kız öğrencilerin tamamı yurtlara yerleştirildi. Erkeklerde ise 40-50 kişi yedekte kaldı” dedi.
“Atama yükseltme yönergesi hazırladık”
Rektör Kaçar, akademik kadronun seviyesini yükseltmek için çalıştıklarını belirterek, “Üniversitemizin atama yükseltme yönergesini hazırladık. Belli kriterlere uyan akademisyenleri üniversitemizde istihdam edeceğiz. Biz, tüm üniversiteler içinde şuan 53’üncü sıradayız. Bu yönergenin bizim sıralamamızı yükselteceğine inanıyoruz. Akademik kadromuzun seviyesini yükselteceğiz. Üniversitemizin 98,9 doluluk oranı var. İdeal doluluğun üzerindeyiz” diye konuştu.
“Üniversitemizin kendi arama-kurtarma ekibini kurduk”
Üniversitenin 1 yıllık gelişimine katkı veren tüm akademik ve idari personele teşekkür eden Rektör Kaçar, “Göreve geldiğimiz zamanın hemen ardından ülke olarak büyük bir deprem yaşadık. Deprem bölgesine yapılan yardımlara katkı verdik. Yine deprem bölgesi Adıyaman’da bir mutfak kurduk. Sonraki süreçte kendi başımıza deprem gelirse ne yaparız diye düşünerek bir takım tedbirler alınması gerektiğini gördük. Arama kurtarma ekibi kurduk. Ekibin eğitim çalışmaları başlayacak. Eğitimleri AFAD verecek. Eskişehir’de bulunan 3 üniversite ile ortak bir protokol yaptık. Deprem sürecinde karşılıklı yardım içeren protokolü imzaladık. Depremde uzaktan eğitime geçtik ve bu süreci sorunsuz bir şekilde yürüttük. Öğrencilerimiz sınavların yüz yüze olmasını istedi ama biz sınavları da uzaktan yapma kararı aldık. Geçtiğimiz 1 yılı depremin etkileri ile ama sorunsuz bir şekilde atlattık.
“Birkaç Fakülte binasına ihtiyacımız var”
Üniversitemizin akademik kadrolarında iyileştirme yaptık. Aralık ve Temmuz aylarında ilan çalışması yaptık. Yılsonuna kadar bir kaç ilan çalışması yapacağız. Toplam 123 akademik kadro açıldı. 57 memur ve işçi kadrosu açtık. Son bir yılda ekonomik olarak aldığımız desteklerle yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi inşaatı sürüyor. Fakülte binası olarak bir kaç binaya ihtiyacımız var. İnşaatla ilgili kaynaklar deprem bölgesine aktarılacak. Sınırlı bir bütçemiz olabilir. Ama biz yine taleplerimizi ilettik. Turizm ve İslami Bilimlerin aynı yerde olması kimseyi mutlu etmiyor. İslami Bilimler Fakültesi için yeni bir bina yapılması gerekiyor. Fethiye Ziraat Fakültesi’ni hizmete geçirdik” dedi.
“Türkiye’de 53’üncü sıradayız”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin atama yükseltme yönergesini hazırladıklarını belirten Kaçar, “Belli kriterlere uyan akademisyeni üniversitemizde istihdam edeceğiz. Biz tüm üniversiteler içinde 53’üncü sıradayız. Bu yönergenin bizim sıralamamızı yükselteceğine inanıyoruz. Akademik kadromuzun seviyesini yükselteceğiz. Adından söz edilir bir kuruma dönüşmemiz gerekiyor. Alan indekslerini oluşturduk. Nitelikli dergileri tespit ettik ve arkadaşlarımızın bu dergilerde yayın yapmalarını teşvik ediyoruz” dedi.
Ayrılan kontenjanın yüzde 89,9’u doldu
2023-2024 eğitim ve öğretim yılında tüm birimlerde yüzde 89.9’luk bir yerleştirme gerçekleştiğini belirten Kaçar, “Üniversitemizin 98,9 doluluk oranı var. İdeal doluluğun üzerindeyiz. Bazı öğrenciler Muğla’yı pahalı bulup gelmek istemiyor. Daha iç bölgelerdeki şehirleri öğrenciler tercih edebiliyor. Üniversitemizin uluslararası kurumlarla isminin yan yana yazılmasını çok istiyordum. Yunanca ve Latince yaz okulu yaptık. Gayet başarılı oldu. 25 civarında öğrenci geldi. Bu yaz okulu modelini önümüzdeki yıl Avrupa’dan bir üniversite ile yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl bu derslerin sayısı 4-5’e çıkaracağız. Önümüzdeki dönemde öncelikli hedefimiz, eğitim öğretimi mümkün olduğunca nitelikli hale getirmek olacak. Artılarımızı eksilerimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. 2 Ekim’de tamamen yüz yüze eğitim başlıyor. Öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.
“Muğla’da yurt sorunu yok”
Muğla’da yurt sorunun bulunmadığını belirten MSKÜ Rektörü Kaçar, “Sadece Marmaris, Datça ve Bodrum’da yurdumuz yok. Marmaris, Datça’da otel kiralama ile sorunu çözüyoruz. Muğla genelinde yurt konusunda endişe edilecek bir şey yok. Merkezdeki yurtlarda kız öğrencilerin tamamı yurtlara yerleştirildi. Erkeklerde ise 40-50 kişi yedekte kaldı. Öğrencilerin endişelerini gidermek için barınma destek hattı oluşturduk. Öğrencilerimize bu hatla anında yardım ediyoruz. Bana ulaşan ciddi bir problem yok” dedi.