ANKARA (AA) – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya yönetimleri ile yaptığı görüşmelerde, bu iki ülkenin, Türkiye ile yapılan üçlü muhtıranın kendileri için önemli olduğunu vurguladığını, ayrıca Ankara ile yakın çalışmanın ve terörizmle mücadelenin kendi çıkarlarına olduğunu gördüklerini dile getirdiklerini söyledi.
Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Türkiye'nin tahıl koridoru anlaşmasının yanı sıra Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın etkilerinin azaltılmasında da çok kritik roller oynadığını vurgulayan Stoltenberg, tahıl anlaşmasına geri dönüş için verdikleri destekten dolayı Türkiye'ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Çavuşoğlu'na teşekkür etti.
Stoltenberg, "Türkiye hükümetinin bu konudaki gayretleri, çabaları çok önemliydi. Bu tahıl anlaşması yeniden kazanıldı. Milyonlarca insan Ukrayna'dan gelecek, Karadeniz'den, Boğazlardan dünya pazarına ulaşacak tahıla ihtiyaç duyuyor. Eğer bu sevkiyat dünya piyasalarına erişmezse fiyatlar artar ve milyonlarca insan mağdur olur. Tahıl anlaşması, son derece büyük önem arz ediyor. Gıda fiyatları açısından belirleyici. Yüz milyonlarca insanın beslenmesi buna bağlı. Burada Türkiye'yi bir kere daha takdirle karşılıyorum." ifadelerini kullandı.
Tahıl anlaşmasının yenilenmesinin oldukça önemli ve söz konusu anlaşmanın sürekliliğinin çok kritik olduğunu kaydeden NATO Genel Sekreteri, tahıl anlaşmasına geri dönülmesinin, Türkiye'nin bu konuda oynadığı kritik rolü bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.
Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği desteğe vurgu yapan Stoltenberg, "Tahıl anlaşması konusunda Türkiye, Birleşmiş Milletler ile önemli çabalar sarf etti. Aynı zamanda Türkiye, (Rusya ile Ukrayna arasındaki) esir değişiminde ve şu anda hissedilen savaşın etkilerinin azaltılmasında da çok kritik roller oynadı." diye konuştu.
Stoltenberg, dünyada artan fiyatlar ve küresel gıda fiyatlarına yaşanan sorunların, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın bir sonucu olduğunu, bu sorunların giderilmesinin yolunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı bitirmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
– İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusu
Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Madrid'de imzalanan üçlü muhtıradan memnun olduğunu dile getiren Stoltenberg, bu doğrultuda Finlandiya ve İsveç'in mevzuat değişikliklerine gittiğini, Türkiye ile terörizmle mücadele konusunda iş birliklerini artırdıklarını söyledi.
Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye silah ihracatı konusundaki kısıtlamaları da kaldırdığını ve son birkaç gün içinde her iki ülke liderleriyle bazı görüşmeler yaptığını dile getiren Stoltenberg, şöyle devam etti:
"Görüşmelerde, bu konunun (Türkiye ile imzalanan üçlü muhtıra) kendileri için ne kadar önemli olduğunu vurguladılar ve taahhütlerine, muhtıraya attıkları imzaya sadık kaldıklarını ve Türkiye ile yakın çalışmanın, terörizmle mücadelenin kendi çıkarlarına olduğunu gördüklerini söylüyorlar."
Üçlü muhtıradan sonra Finlandiya ve İsveç'in bazı yasal değişikliklere gittiğini söyleyen Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:
"Finlandiya ve İsveç, taahhütlerini yerine getirdi. Dolayısıyla artık onları (NATO) ittifakın tam üyesi yapmanın zamanı geldi. (Çavuşoğlu ile) Bugün bu konuyu konuştuk. Sanıyorum bu konu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yarın yapacağım görüşmede de gelecektir ama daha önemlisi, İsveç Başbakanı (Ulf Kristersson) birkaç gün içinde Türkiye'ye gelecek. Hiç şüphesiz bu konu o zaman da gündemde olacaktır, diye düşünüyorum. Dolayısıyla zamanı geldi, Finlandiya ve İsveç'in tam üye olmaları gerekli."
(Bitti)