İSTANBUL (AA) – Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, otizmli çocuklarda işitme bozukluklarının eğitim hayatlarını etkileyebileceğini, tanı almış bireylerin işitsel durumlarının incelenmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Dereköy, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda otizm spektrum tanısı konulan çocuklarda artış yaşandığını belirterek, İngiltere'de yapılan bir çalışmada otizm sıklığının her 57 çocukta bir olarak kanıtlandığını aktardı.
Otizmli kişilerde işitme yolundaki duyusal işlemde bozukluk halinin en sık karşılaşılan problem olduğunu vurgulayan Dereköy, şunları kaydetti:
"Otizm spektrum, çocuklarda iletişimi ve sosyalleşmeyi etkileyen kompleks bir sinir gelişimi hastalığıdır. Yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında, otizmli çocuklarda işitme kaybına yol açan orta kulak enfeksiyonları ve buna bağlı ventilasyon tüpü uygulamalarına ihtiyaç daha fazla saptanmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlardaki gürültü, işitme algısını iyice bozabilir ve sesin iyi duyulamaması nedeniyle bu çocuklar konuşmada da geri kalabilir. Bu tarz hastalarda başlayan konuşma bozukluğu ise eğitim ve akademik ilerlemede engel olarak karşılarına çıkabilir. Otizmli çocuklarda işitme bozuklukları en sık karşılaşılan problemlerdendir. Eğitim hayatları boyunca karşılarına engel olarak çıkabilir. Bu nedenle otizm tanısı konan hastaların işitsel durumlarının incelenmesi önemli."
– "Kablosuz mikrofon filtreleme bozukluklarını düzeltiyor"
Prof. Dr. Dereköy, odyoloji laboratuvarlarında yapılan işitme testleriyle otizmli çocukların işitme bozukluklarında önemli yol kat edildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Otizmli çocuklarda odyolojik yaklaşımlar standardize edilmeye çalışılmaktadır. Bu çocukların bir KBB uzmanının muayenesi ve işitme testlerini müteakiben, bir odyolog kontrolünde konuşma ve anlama bozukluklarıyla rehabilitasyonu gerekmektedir. Odyoloji laboratuvarlarında gürültülü ortamda konuşma testleri ile serbest alanda iki kulak işitme değerlendirilmeleri yapılmalıdır. Gürültülü ortamda konuşma problemi saptanırsa normal işitmesi olan kişiler için tasarlanmış kablosuz uzaktan mikrofon teknolojileri uygulanmalıdır. Uzaktan mikrofon teknolojisinin bu çocuklardaki filtreleme bozukluklarını düzelttiğine dair önemli kanıtlar bulunmaktadır."