DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 13 Kasım 2022

ABONE OL
Kasım 13, 2022 10:55
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Kripto piyasalarında FTX etkisi

– İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan: "Yaşanan güven krizinin çözümü için ciddi bir regülasyon oluşacaktır"

– Stratejist Türker Balkar: "FTX iflasının başka borsalara sirayet etmeden kontrollü bir tasfiyeye dönüşmesi durumunda kripto paralar da global piyasaların risk iştahına eşlik edecektir"

– Kripto Para Uzmanı Gökçe Çalışan: "Nasdaq ile Bitcoin'in korelasyonunun son 2 yılda zirve seviyelerde olduğu göz önüne alınırsa FTX ile ilgili süreci yaşamamış olsaydık Bitcoin'de de Nasdaq ile paralel yükselişler görmeyi beklerdik"

(Muhammed Said Tanıl/İstanbul)

2- İklim zirvesinin ilk haftasına "kırılgan ülkelerin tazminat talepleri" damga vurdu

– Gelişmekte olan ülkelerde, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı finansman ihtiyacının 2030'a kadar yıllık 340 milyar dolar, 2050'ye kadar ise 565 milyar doları bulabileceği öngörülüyor

– Mevcut finansman ise yıllık 29 milyar dolar seviyesinde bulunuyor

(Nuran Erkul Kaya / Şarm el-Şeyh)

3- Tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatı 10 ayda 8,7 milyar dolar oldu

– Bu yılın ocak-ekim döneminde toplam ihracatının 3,6 milyar dolarlık bölümünü İstanbul'dan gerçekleştiren sektör, İtalya'ya 852 milyon dolar, ABD'ye 464 milyon dolar ve İspanya'ya 429 milyon dolarlık dış satım yaptı

(Elif Ferhan Yeşilyurt/İstanbul)

4- Deri ve deri mamulleri sektöründen 10 ayda 1,7 milyar dolarlık ihracat

– İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca:

– "Deri ve deri mamullerinde geçen ay değer bazında ihracat artışımız yüzde 6,1, miktar bazında ihracat artışımız da yüzde 2,5 oldu. Değer bazındaki ihracat artışının miktar bazındaki ihracat artışından fazla olması sektörümüzün katma değerli ürün üretiminin arttığının da bir göstergesi"

(Furkan Gençoğlu/İstanbul)

5- Borsa İstanbul'da rekor beklentileri devam ediyor

– A1 Capital Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal:

– "Bilanço sezonunun gelmesi ve bilançolardaki güçlü kar beklentileri yatırımcıların borsaya yönelmesini ve kırılması zor gözüken direnç seviyelerinin hacimli ve sürekli yüksek ilgiyle kırılmasına neden olmuştur"

– İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz:

– "Bir süre 4.000 seviyelerinde zorlanan bir piyasa vardı. Sonrasında orası aşılırsa zaten 5.000 seviyeleri konuşuluyordu. Şu anda o yolun yarısına kadar geldik. Piyasa kuvvetli görünüyor"

(Murat Aslan/İstanbul)

6- Enflasyon verileriyle soluklanan Fed'in sıkılaşma süreci belirsizliğini koruyor

– Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu:

– "Fed, tek bir veriye bakarak kararında bir değişikliğe gitmeyecektir. Gelecek ayki toplantıya yönelik 50 baz puanlık faiz artırım beklentileri geçmişe göre arttı ama bir ay sonraki enflasyon, büyüme ve ücret verileri yakından izlenecek ve para politikası bunlara göre şekillenecektir"

– Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek:

– "Enflasyonda 40 yılın zirvesindeki görüntü, erken gevşeme ve politikaya olan güvensizlik gibi riskleri doğurabiliyor. Fed de bunu dikkate alıyor. Bu nedenle faizin artış hızından bir adım öteye faizin gideceği nokta ve ne kadar süre sıkı kalınacağı belirsizliklerine dair sorulara cevap aramak gerekiyor"

(Belgin Yakışan Mutlu/İstanbul)

7- Kekemeliği yenen üniversiteli hafız gencin hayali imam olmak

– Üniversite öğrencisi hafız Mustafa Şenol:

– "İmam olduktan sonra vaazlarımda ilk amacım cemaate dönüp 'Kekemelik bir hastalık değildir. Kekeme birisi devletin, belediyelerin ve özel sektörlerin eğitim verdiği kurslara katılsın' diyeceğim"

– "İnsanlara bir şey anlatmak için kendimi hazır hissediyorum. Artık her girdiğim mescitte, camide, vaaz, hutbe verebilirim"

(Lale Bildirici Büyükkarakaya/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)

8- Dünya Kupası'nın eğlenceli yüzü: Maskotlar

– FIFA Dünya Kupası için 1966 yılından bu yana tasarlanan resmi maskotlarda genellikle aslan, köpek, horoz ve leopar gibi hayvan figürleri tercih edildi

– 2022 Dünya Kupası'nın resmi maskotu "La'eeb" ise Katarlıların geleneksel beyaz kıyafetinden yaratılan uçan bir karakter oldu

(Mutlu Demirtaştan/İstanbul)

9- Dünya Kupası tarihinde mevkilerine göre en iyi 11'ler: Savunma

– Batı Almanya'nın "İmparator" lakaplı savunmacısı Franz Beckenbauer ve İngiltere'nin unutulmaz kaptanlarından Bobby Moore, lider taraflarıyla ön plana çıkarken dörder kez Dünya Kupası sahnesinde yer alan İtalya'nın kaptanları Paolo Maldini ve Fabio Cannavaro, istikrarlarıyla dikkati çekti

(Mutlu Demirtaştan/İstanbul)

En az 10 karakter gerekli