Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
1- Milli Kütüphane 74. yılında farklı etkinliklerin merkezi olacak
– Edebiyat dünyasından konuklarla okurların buluşacağı kahvaltı etkinlikleri, "milli arşiv" özelliği taşıyan özel koleksiyonun gerçek ve sanal sergilerle vatandaşa ulaştırılması, Milli Kütüphane'de tanışarak evlenmeye karar veren kullanıcıların nikahlarının yine burada kıyılması, planlanan etkinlikler arasında yer alıyor
– Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aldemir:
– "Yeni dönemde yenilikçi hizmet anlayışıyla daha çok kullanıcıya erişimi hedeflerken aynı zamanda milli hafızamız olan Milli Kütüphaneyi daha bilinir ve görünür kılmaya çalışacağız"
(Eda Özdener/Ankara) (Fotoğraflı)
2- İstanbul'daki 1,6 milyon konutun deprem sigortası bulunmuyor
– DASK yaptırılmayan konut sayısı ülke genelinde 9,2 milyonu aşarken, sigortalılık oranı yüksek illerin başında yüzde 84,10 ile Bolu, yüzde 82,10 ile Yalova geliyor. Bu oran Gümüşhane'de yüzde 31,10'a, Hakkari'de ise yüzde 14,20'ye düşüyor
– Uzmanlar, depremin yıkıcı etkisine karşı vatandaşları, "zorunlu deprem sigortası yaptırmaları, binalarını güçlendirmeleri ve gerekirse dönüştürmeleri" yönünde uyarıyor
(Elif Ferhan Yeşilyurt/Uğur Aslanhan/İstanbul)
3- Balıkesir'de işlenen karides ve salyangozlar 37 ülkeye satılıyor
– Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman:
– "Bunlar talebi açık olan ürünlerdir. Dolayısıyla sürdürülebilir avcılık şeklinde devam ettirmek gerekiyor. Toplayıcıların bilinçli davranmasını istiyoruz, elimizden geldiğince onlara eğitimler veriyoruz"
(Miraç Kaya/Balıkesir) (Fotoğraflı/Görüntülü)
4- Türk doktorları kalp ritim bozukluğunu düzelten yöntemle dünya literatürüne girdi
– Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdülkadir Uslu ve ekibi, kalp ritim bozukluğu bulunan 41 yaşındaki hastayı, 3 boyutlu haritalama, sıcak ve soğuk ablasyon yöntemleri ve elektrofizyoloji prosedürlerini bir arada uygulayarak sağlığına kavuşturdu
– Doç. Dr. Uslu: "Avrupa'nın prestijli bir elektrofizyoloji dergisinde bu vakamız yayımlandı. Dünyada uygulanan nadir taşikardi operasyon türlerinden birisi"
(Elif Küçük/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)
5- Mem u Zin'in aşkından etkilenip evlilik yıl dönümlerinde Çin'den Cizre'ye geldiler
– Ahmed-i Hani'nin Mem u Zin'in aşkını kaleme aldığı eserini Çince'ye çevirmek için çalışma yapan Şanghay Sosyal Bilimler Akademisinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Nurettin Dong, eşi ile bu destansı aşk öyküsünün yaşandığı toprakları görmek için kilometrelerce yol katetti
– 5 yıl önce Müslüman olan Dong: "Evliliğimizin birinci yılı ve bu ziyaret bizim için çok kıymetli"
(Ekrem Payan/Şırnak) (Fotoğraflı-Görüntülü)
6- Yaylacı Hüseyin Firez kar tünellerinde gönüllü rehberlik yapıyor
– Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde yaylacılık yapan, kışın vadiye düşen çığların oluşturduğu kar tünellerini turistlere gezdiren Firez:
– "Yolculuğun büyük bölümü Aksu Vadisi'nden akan ırmağın içinde geçiyor"
(Sercan Küçükşahin/Kayseri) (Fotoğraflı-Görüntülü)
7- TSK Spor Gücü Komutanlığının rekortmen sporcuları, gözünü 2024 Paris Olimpiyatları'na dikti
– Milli sporcu Yüzbaşı Zeynep Yıldız:
– "Kara Harp Okuluna girdikten sonra atıcılık branşına seçildim, tüfek branşında hem Türk Silahlı Kuvvetlerini hem de milli takımı temsil ediyorum. Hedefim her profesyonel sporcu gibi olimpiyatlar"
– Milli atlet Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yavuz Can:
– "400 metre Türkiye rekoru sahibiyim, 2010'dan 2022'ye kadar 15 Türkiye rekoru kırdım, askeri personel olarak bu rekorları kırmak benim için ayrı bir gurur kaynağı. Hedefim 2024'te Paris'te düzenlenecek olimpiyata gitmek ve askeri olimpiyatlara katılmak"
(Merve Yıldızalp/Ankara) (Fotoğraflı/Görüntülü)
8- Türkiye'de tenis "halka açıldı"
– Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş:
– "Tenisin tabana yayılması noktasında çok güzel projeler geçekleştirdik. Teniste kapalı kapıların kırıldığını, tenisin herkesin yapabildiği branşa dönüştüğünü söyleyebilirim"
– "Olimpiyatlar ve grand slamlerde geleceğe dönük güzel şeyler yapacağımızın temellerini atmış olduğumuzu söyleyebilirim"
– "Sistem oturdu. Dünyanın en iyi oyuncusunu yetiştirebilme inancımız hep olacak. Bir an önce olması adına da çalışıyoruz"
(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı/Görüntülü)
***
Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.