Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
1- Türkiye sivil havacılıkta dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkesi oldu
– Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: "Anlaşmalar ve müzakereler neticesinde, 2003 yılında 50 ülkede, 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına 282 yeni nokta ekledik. Uçuş ağımızı, Kasım 2022 itibarıyla 130 ülkede 342 noktaya yükselttik"
(Merve Özlem Çakır/Ankara)
2- YÖK, üniversitelerdeki akademik hareketliliği gönüllü öğretim üyeleriyle yürütecek
– YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: "Gerek akademik yükseltmeler gerek maddi gerek diğer teşvikler yoluyla hocalarımıza 2006 sonrası kurulan üniversitelere gidebilmenin önünü açıyoruz. Gitmek istemeyen hiçbir hocayı hiçbir üniversite yönetimi ve Yükseköğretim Kurulu asla görevlendiremez"
– "Öğretim elemanı hareketliliği arttıkça gerek eğitim öğretim kalitesi gerek araştırma faaliyetlerinin hacmi ve kalitesi yükselecektir"
(Selma Kasap/Ankara) (Görüntülü)
3- Enfeksiyonlara karşı okullarda "maske" önerisi
– Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan: "Hastalanan çocuklar, bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemeli. Ayrıca okullar, öğrencilerine solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü süreçlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir"
– "(Grip) Aslında salgın öncesi dönemde yaşanan viral semptomların aynısı görülüyor, çok büyük farklılıklar yok. İnfluenza daha yaygın bulaş ortamı bulunca Kovid-19'a göre daha baskın hale geldi"
(Burcu Çalık/Ankara) (Görüntülü)
4- ODTÜ Bilim-2 gemisi Marmara Denizi'nin karbon yutma kapasitesini hesaplayacak
– Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi Projesi kapsamında görevli bilim insanları, mevsimsel değişimleri gözlemlemek, oksijen değerlerini ölçmek ve Türkiye'de ilk defa bir denizin karbon yutma kapasitesini hesaplamak üzere Bilim-2 gemisi ile kış seferine çıktı
– ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel: "Kendi denizlerimizin ne kadar çok karbondioksit emebildiğini, bu akışların ne kadar olduğunu bilmiyoruz çünkü ölçülmemiş. Karasal sistemlerin yutak kapasitesinin hesaplanması gerektiği gibi denizlerin kapasitesinin de hesaplanması gerekiyor, şu anda bunun ilk adımını atmış durumdayız"
(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
5- Türk şirketi Karpowership, Ukrayna'ya Moldova ve Romanya üzerinden elektrik tedariki planlıyor
– Karpowership Ticaret Grup Başkanı Zeynep Harezi: "Yaklaşık 300-400 megavatlık kapasite için görüşme yürütüyoruz. Gemileri farklı limanlara da yerleştirebiliriz. Enerji gemileri teknik, ticari ve güvenlikle ilgili detaylar tamamlandıktan sonra bir ay içinde elektrik tedarikine başlayabilir"
– "Moldova veya Romanya üzerinden Ukrayna'ya elektrik tedariki teknik olarak mümkün, ticari anlamda çok mantıklı. O yüzden, bunun önündeki tek engel politik ve bürokratik olabilir"
– "Son dönemdeki elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş sonrasında Avrupa ülkeleriyle enerji gemisi tedariki için görüşmeler 2023-2024 kışına yönelik şekilde devam ediyor"
(Nuran Erkul Kaya/İstanbul)
6- Türkiye'de her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğruyor
– TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk: "Türkiye'deki tarım topraklarının yüzde 39'unda, meraların ise yüzde 54'ünde erozyon görülüyor. Her saniyede erozyona uğrayan toprak miktarı, yaklaşık 4 futbol sahasındaki 1 milimetre kalınlığında toprağa eş değer''
– "Organik madde içeriğinin en yüksek olduğu ve bitkileri beslemesi açısından potansiyeli en yüksek yer toprağın üst kesimi. Azotun yüzde 95'i üst toprakta bulunuyor. Erozyonla önce bu verimli üst tabakayı kaybediyoruz"
(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
7- Hollanda'da Kur'an kurslarının denetlenmesine yönelik yasa tasarısına tepki
– Rijnmond İslami Kuruluşlar Platformu Müdürü Nourdin el Ouali: "Sunulan yasa tasarısı din ve ifade özgürlüğüne karşıdır"
– Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı Başkanı Muhsin Köktaş: "(Eğitim Bakanı Dennis Wiersma) Bakan’ın yapmak istediği denetleme, mevcut anayasayla mümkün değil çünkü seküler devlet anlayışında devlet dini kurumlara karışamaz"
(Abdullah Aşıran/Amsterdam) (Fotoğraflı-Görüntülü)
8- Engelli gencin 112 Acil Sağlık'ta görev yapma hayali bir günlüğüne gerçek oldu
– Gaziantep'te bilişsel gelişim geriliği olan 17 yaşındaki Efe Cuma Kamalı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda bir gün geçirdi, ambulansla temsili göreve çıktı
– Efe Cuma Kamalı: "Yolda 112 ambulans görüyordum 'keşke ben de binsem' diyordum. Bugün bindim, hayalim gerçek oldu. Bugün ben kahraman oldum"
(Mehmet Akif Parlak/Gaziantep) (Fotoğraflı-Görüntülü)
9- Erciyes'te pistlere saatte 8 bin 750 metreküp suni kar yağdırılıyor
– Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erciyes'te, yeterli kar yağışı olmadığı için yeni sezona hazırlık kapsamında 160 karlama makinesiyle suni üretim yapılıyor
– Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı: "Saatte 8 bin 750 metreküp kar üretebiliyoruz. Hacılar ve Tekir kapılarda iki su kaynağımız var. Tekir göletimiz ve Hacılar Kapı'daki suni göletimizden tesisatı besliyoruz"
(Ergün Haktanıyan/Kayseri) (Fotoğraflı-Görüntülü)
10- Dünya Kupası için Katar'a gelenlerin favori eğlencesi: Çöl safarisi
– Katar'da taraftarlar, tribünlerden sonra çölde de heyecan yaşıyor
– Çöl ve denizin birleştiği Sealine'da gerçekleştirilen safari, 4×4 araçlarla yapılıyor
(Hilmi Sever/Doha) (Fotoğraflı-Görüntülü)
***
Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.