İSLAMABAD (AA) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) bağlı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından "teröre finansal destek sağladığı" ve "kara para aklanmasını engelleyemediği" gerekçesiyle Haziran 2018'de "gri liste"ye alınan Pakistan, bugün listeden çıkarıldı.
Ulusal basındaki haberlere göre, Fransa'nın başkenti Paris'te dün toplanan FATF, bugün toplantısını tamamladı.
FATF tarafından yapılan açıklamada, Pakistan'ın FATF kriterlerini karşıladığı ve gri listeden çıkarıldığı belirtildi.
Başbakan Şahbaz Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ülkesinin kararlı ve devamlı çabalarının sonucu olarak gri listeden çıktığına işaret ederek, bu başarının elde edilmesinde emeği olan tüm askeri ve sivil yetkilileri tebrik etti.
Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari de Pakistan'ın resmi olarak FATF gri listesinden çıkarıldığına dikkati çekerek karardan duyduğu memnuniyeti vurguladı.
– Pakistan 2018'de gri listeye alındı
FATF, 26 Haziran 2018’de Pakistan’ı "teröre finansal destek sağladığı" ve "kara para aklanmasını engelleyemediği" gerekçesiyle gri listeye almıştı.
Gri listede yer almanın etkisi en çok ekonomik alanda görülüyor.
Bu durum ülkelerin terörün finansmanını ve kara para aklamayı önleme yeteneği olmadığı anlamına geliyor ve bu yönüyle uluslararası finans piyasaları için risk taşıyor.
Gri listede bulunan ülkelerin uluslararası bono ticareti, borç alma, havale alma veya gönderme ile uluslararası ticaret yapma yeteneği kısıtlanabiliyor ya da tamamen ortadan kaldırılabiliyor.
Ancak 2012-2015 yıllarında gri listede yer alan Pakistan bu kısıtlamalara maruz kalmamıştı.
OECD bünyesinde 1989'da kurulan FATF, kara paranın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiye ve kuralları belirleyen bir örgüt. Türkiye'nin 1991'de üye olduğu FATF'nin 37 ülke ve 2 kurumdan oluşan toplamda 39 üyesi bulunuyor. Örgüt 11 Eylül saldırılarının yaşandığı 2001 yılından bu yana terörün finansmanının kontrolü görevini de yürütüyor.